Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Gratis actie Energieklus

De gemeente geeft gratis installatie van bespaarmaatregelen en bespaaradvies weg. Heb jij een huurwoning met een minder goed energielabel (D, E, F of G)? Doe dan mee aan de actie Energieklus. Een Energieklusser komt gratis bij je langs. Tijdens het bezoek worden er direct energiebesparende maatregelen bij je geïnstalleerd. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en LED lampen. Dit bespaart geld en zorgt ervoor dat jij er lekker warmpjes bij zit. Plan een afspraak op www.energieklus.nl/deventer

Let op: aanmelden kan tot en met 31 januari 2023.


 

Dit moet u weten over afval in Deventer in 2023

Goed nieuws: de afvalstoffenheffing gaat omlaag.

Voor de inzameling van huishoudelijk afval betaalt u afvalstoffenheffing. Die bestaat uit 2 delen. Een vast deel, het basistarief, dat is voor iedereen hetzelfde. En een variabel deel. Hoeveel dat is hangt af van hoe vaak u de grijze container aan de weg zet, of restafval in de ondergrondse container doet.

Het basistarief is dit jaar weer lager. In 2022 was dat € 208,08 en in 2023 is dat € 198,12. Ook dit jaar is de prijs van het legen van de container of wegbrengen van de rest afvalzak opnieuw niet gestegen. Dat kan omdat we in Deventer goed afval scheiden. Maar dan is het wel belangrijk dat we goed blijven doen. Daar controleren we dit jaar ook meer op. Op www.circulus.nl/wat-hoort-waar leest u wat waarin hoort.

Meer weten over de voorwaarden en tarieven? Kijk op www.deventer.nl/afvalstoffenheffing.

Deventer tegen afvaldumpen

We zien dat er nog best veel afval gedumpt wordt of naast de ondergrondse containers wordt gezet. Dat is niet alleen een lelijk gezicht en onhygiënisch, maar kost ook geld om op te ruimen. Daarom doen we volgend jaar 2 proeven:

Meer gratis grofvuil storten

Vanaf dit jaar mag u 300 kilo gratis grofvuil storten bij het recycleplein. Dat was eerst 100 kilo per jaar. Maar let op: de kilo’s die u niet heeft gebruikt, kunt u niet meenemen naar het volgende jaar. Deze proef duurt 3 jaar.

Kleine afvalzak legen

Gooit u uw restafval weg in de ondergrondse container? Als u goed afval scheidt, duurt het soms wel even voor uw zak vol is. Dit jaar maken we daarom een extra (kleinere) opening in de ondergrondse containers. U kunt dan een kleinere zak wegbrengen. Dat is dan ook de helft goedkoper natuurlijk (€ 3,35 voor een hele zak, € 1,67 voor zakken met de helft minder inhoud). Zo zit u niet te lang met uw restafval opgescheept. We beginnen met het ombouwen van een aantal containers in de Rivierenwijk.  Daarna gaan we aan de slag met andere containers.

Afvalkalender 2023

Check ook gelijk de afvalkalender van 2023 van Circulus in de Afvalvrij app of op www.circulus.nl/afvalkalender.


 

Interesse in vrijwilligerswerk? Kom naar het Deventer Maatjes Event op 2 februari

Op 2 februari organiseert Deventer Maatjes het Deventer Maatjes Event. Van 19.30 tot 21.30 uur zijn mensen die vrijwilliger willen worden en mensen die al maatjes zijn van harte welkom in de Koningskerk (Mariënburghstraat 4, 7415 BP Deventer). Zij kunnen rekenen op een avond vol inspiratie, ervaringsverhalen en ontmoetingen. Zo is er theater, informatie voor nieuwe vrijwilligers en een gezellig borrel.

Doe je mee? Meld je aan!

Heb je interesse om vrijwilliger te worden of ben je al vrijwilliger? Wil je iets voor een ander betekenen? Dan is dit de avond waar je anderen kunt ontmoeten en meer te weten kan komen over verschillende maatjesprojecten in Deventer. Meld je aan voor dit gratis evenement via www.deventermaatjes.nl/o/Deventermaatjes/forms/1510 . Neem gerust iemand mee!

Deventer Maatjes  is een gezamenlijk initiatief van verschillende maatjes/vrijwilligersprojecten, waaronder Coach van het Alledaagse, Vriendendiensten Deventer, Carinova Vrijwillige Thuiszorg, Humanitas Match en Deventer Doet.


 

Halina was eerste Oekraïense in noodopvang aan Keulenstraat en bezocht tussentijds haar thuisland

Halina Kobylynska

Na de Russische inval in Oekraïne ontvluchtte Halina Kobylynska (48) haar huisland eind februari in het gezelschap van haar dochters van 15 en 24. Haar man en gehandicapte zoon (23) moest zij met pijn in het hart achterlaten in Korosten. Deze stad ligt niet ver van zowel de Poolse als Wit-Russische grens.

De eerste twee weken verbleven moeder en dochters in Polen en daarna reisde Halina en haar jongste per bus naar Nederland; de oudste dochter vond onderdak bij een gezin in Duitsland. In Nederland werden Halina en haar tienerdochter eerst in Heino opgevangen. Eind maart waren zij de eerste Oekraïners die hun intrek namen in het tot noodopvanglocatie ingerichte kantoorpand aan de Keulenstraat 18. Momenteel verblijven hier 171 Oekraïense vluchtelingen.

Via tolk Ilona Dubkina vertelt Halina heel blij te zijn met de kamer die zij voor zichzelf en haar dochter heeft. Met haar directe ‘buren’ heeft Halina prima contact en de omgang met alle bewoners verloopt over het algemeen goed, ondanks dat het heel verschillende mensen zijn.

Fijne baan

Vijf dagen per week fietst de Oekraïense met plezier naar haar werk bij AL-West B.V, onderdeel van de AgroLabGroup, aan de Dortmundstraat. Hier werken veel landgenoten. Met zowel haar collega’s als haar baas kan zij het uitstekend vinden.

Nachtmerrie

Bijzonder is dat Halina en haar jongste dochter in augustus drie weken in Oekraïne zijn geweest. Na een dagenlange reis per bus en vanaf Lviv met de trein arriveerden zij in Korosten. Voor haar man, zoon en bekenden had ze etenswaren meegenomen. De terugkeer in haar woonplaats betekende ook een terugkeer naar de oorlogsnachtmerrie: het lokale energiestation werd verwoest bij een van de vele bombardementen. In combinatie met het onophoudelijke gehuil van sirenes maakte dit tot en heel angstaanjagende ervaring.

Wachten op oproep

Het liefste had Halina gezien dat haar man en zoon mee naar Nederland waren gegaan, maar dit was onmogelijk. Haar echtgenoot wil per se in Oekraïne blijven, omdat hij elk moment een oproep voor het leger kan krijgen en de zoon is zodanig gehandicapt dat hij geen lange reis kan maken.

Tot Halina’s vreugde bracht haar oudste dochter in november een bezoek aan Deventer. Een weerzien tijdens de afgelopen feestdagen zat er niet in. Voor dit doel naar Duitsland afreizen was geen optie, omdat de woning waarin de oudste dochter verblijft te klein is om twee extra gasten te huisvesten. 

Warm en hartelijk

Over de opvang in Deventer en de manier waarop inwoners van de stad met vluchtelingen uit Oekraïne omgaan, is Halina vol lof: “De mensen zijn hier heel warm en hartelijk en ik wens iedereen in Nederland toe dat zij nooit een oorlog zoals wij nu in Oekraïne hoeven meemaken.” Zodra de oorlog in Oekraïne voorbij is, zal Halina geen moment aarzelen en meteen haar spullen pakken. Ze mist haar vaderland heel erg en wil dolgraag met haar dochters terug naar haar man en zoon in Korosten.


 

Aandacht voor online oplichting; toneelstuk ‘Ben je bedonderd?’ 30 januari te zien in De Schalm

Iedereen kan slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Denk hierbij aan babbeltrucs, spoofing, phising en oplichting via datingapps. In het toneelstuk ‘Ben je bedonderd’ besteedt toneelgroep De Schalmspelers op humoristische wijze aandacht aan digitale veiligheid. Het doel? Schaamte rond dit thema verminderen en het bespreekbaar maken bij ouderen. Op maandag 30 januari aanstaande is ‘Ben je bedonderd?’ om 19:30 uur te zien in De Schalm.

´Ben je bedonderd´ is een samenwerking van De Schalmspelers, Voor Elkaar-team Borgele-Platvoet en gemeente Deventer.


 

Music55 (Vijfhoek/Colmschate Noord) weer gestart

Music55, de deelnemers (foto Music55)

Niet in het Verbindingscentrum De5Hoek (want daar is een verbouwing), maar voor 2 maanden mogen ze gebruik maken van 2 zalen bij P.W. Janssen. Naast deze 2 groepen zijn ze ook gestart met een zanggroep die, onder begeleiding van een gitarist en een bassist, allerlei bekende liedjes zingt. Het is de bedoeling dat er eind mei wordt opgetreden bij P.W. Janssen.

Ze zoeken nog altijd instrumentalisten. Gitaren zijn er genoeg, maar andere instrumenten zijn misschien een welkome aanvulling. Ook de zanggroep kan nog zangers en zangeressen gebruiken. Heb je meer bandervaring dan is dat ook prima. Heeft u ook de muziekkriebels en bent u ongeveer 55 jaar? Doe mee! Geoefend wordt er in januari en februari bij P.W. Janssen. Elke woensdag van 17.00 uur tot 20.45 uur. Kom gewoon eens kijken.

Lijkt het je leuk om mee te doen of wil je meer weten? Meld je dan aan bij Wilco Sijpersma (wsijpersma@gmail.com).