Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Woensdag 24 januari is de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad van Deventer.

Forum: zet zelf een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad

Voorafgaand aan de Raadsvergadering van woensdagavond 24 januari vindt het forum plaats. Het forum is een informeel moment waarop de raad zich laat bijpraten over dingen die in de samenleving spelen. Inwoners kunnen daarvoor zelf een onderwerp op de agenda zetten, een idee presenteren of een vraag stellen aan de raad. Elke zes weken is er ruimte voor twee onderwerpen.

Deze keer wordt om 19.00 uur in de Raadzaal van het stadhuis de Dorpsvisie Schalkhaar gepresenteerd. In de IJsselzaal vertelt kunstenaar en cultureel duizendpoot Martijn Holtslag over een themapark dat hij ontwikkelt voor Deventer en hoe de huidige collectie van mini-museum (weer) dakloos dreigt te worden.

Agenda Raadstafel 24 januari 2024

Om 19.45 uur start de Raadsvergadering. Deze begint met het afscheid van wethouder Thomas Walder en raadslid Jan Schuring. Jiami van Essen wordt voorgedragen als de nieuwe wethouder en Alex de Bokx geïnstalleerd als raadslid voor D66.

Bent u benieuwd over welke onderwerpen de raad deze avond debatteert en/of een besluit neemt? Alle stukken van de raad zijn te vinden op de site van de gemeenteraad www.gemeenteraad.deventer.nl en www.deventer.raadsinformatie.nl

Wilt u ook op een forum een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten? Of contact met de raad? Mail dan naar griffie@deventer.nl.


 

Deventenaren gaan voor groen: 4975 bomen erbij

Inwoners van Deventer hebben maar liefst 4975 bomen aangevraagd bij Natuur voor Elkaar, het project van de provincie Overijssel. De bomen worden uitgedeeld tijdens de Boomdeeldag op zaterdag 27 januari.

De Boomdeeldag in de Deventer is van 09.00 tot 13.00 uur op de parkeerplaats bij Natuur- en milieueducatie & kinderboerderij de Ulebelt, Maatmansweg 3 (voor navigatie Duikerstraat 15 invoeren). Bewoners van Deventer en nog 19 Overijsselse gemeenten konden tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenplanten aanvragen. Op 27 januari kunnen zij hun plantgoed ophalen.

Iedereen een boom
De provincie Overijssel is in 2019 gestart met het project ‘Iedereen een Boom’. In dit project is het doel om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties mét inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 510.094 nieuwe bomen geplant.

Bronvermelding: A. Simons

Bronvermelding: LandschappenNLDuurzaam bouwloket Deventer van start

Sinds 1 januari kunnen Deventenaren met al hun vragen over het verduurzamen van hun woning terecht bij het Duurzaam Bouwloket voor Deventer. Bij het digitaal energieloket kunnen woningbezitters terecht voor gratis en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen; energie besparen; energie opwekken; aardgasvrij maken van hun woning, subsidies en financieringen; gecertificeerde bedrijven voor het uitvoeren van de maatregelen en lokale initiatieven en acties.

Wat kunnen inwoners verwachten?
Op de website www.duurzaambouwloket.nl/deventer is alle nodige informatie te vinden over bijvoorbeeld:

  • Slimme energiebesparende maatregelen;
  • Subsidie- en financieringsregelingen;
  • Betrouwbare installateurs en isolatiebedrijven;
  • Lokale initiatieven en acties.

Gratis helpdesk

Het Duurzaam Bouwloket heeftonafhankelijke bouwkundig adviseurs in dienst die van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17:30 uur beschikbaar zijn om inwoners te helpen met al hun vragen. Het loket is te bereiken via 0570 – 209 007, e-mail info@duurzaambouwloket.nl.


 

Nieuwe attracties op Paaskermis en Zomerkermis

De Super Miami XXL, the Beast, een grote zweefmolen, de Breakdance, Funhouse, Show Time, eendjes vissen, de bootjesmolen en de Swingbob. Kenners weten het al: dit zijn de namen van een aantal geweldige attracties die in 2024 op de Paaskermis en op de Zomerkermis in Deventer zullen staan.

De gemeente heeft op basis van de inschrijvingen besloten weer een groot aantal diverse attracties een plaats te gunnen op één van of op beide Deventer kermissen.

Populair

In 2024 organiseert de gemeente Deventer weer de jaarlijkse Paaskermis en Zomerkermis. De belangstelling van kermisexploitanten om met hun attractie naar Deventer te komen, was traditioneel groot. “Deventer is één van de populairste kermissteden in Nederland,” aldus wethouder Thomas Walder. “Er komen weer geweldige attracties naar Deventer. Dit jaar is de grote blikvanger de enorme zweefmolen. Het wordt heel spectaculair om vanaf een hoogte van meer dan 40 meter over de Brink te zweven! En natuurlijk mogen ook de gebakkraam, de suikerspinkraam en de draaimolen niet ontbreken.”

Ruimte voor verandering

Op de Zomerkermis zal in 2024 de achtbaan ontbreken. Walder: “Hoewel dit een populaire attractie is, neemt de achtbaan ook best veel ruimte in. Voor dit jaar hebben we ervoor gekozen enkele andere attracties die plek te gunnen. Daarmee houd je de kermis aantrekkelijk en spannend.”

Verpachting

Tot 27 november 2023 konden kermisexploitanten een inschrijving doen voor de Paaskermis en/of de Zomerkermis. Het aanbod was groot en gevarieerd. 193 bekende en nieuwe exploitanten schreven zich in voor een plaats op één van beide kermissen. Op de Paaskermis komen 31 attracties te staan en op de Zomerkermis 52 attracties.

Datum, tijd en plaats

De Paaskermis is van vrijdag 29 maart tot en met zondag 7 april 2024 op het Evenemententerrein aan de Roland Holstlaan. De Zomerkermis is weer in de binnenstad van Deventer te vinden van vrijdag 31 mei tot en met zondag 9 juni 2024.

Meer informatie

De volledige attractielijst is vanaf 19 januari te vinden op www.kermisdeventer.nl. Daar staan ook de openingstijden van beide kermissen vermeld en meer informatie over het randprogramma.