Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Afscheidsreceptie Thomas Walder: 23 januari 2024

Nog ruim een maand en dan is het zover: dan beëindigt Thomas Walder zijn carrière als wethouder in Deventer. Afscheid nemen doet hij graag op een leuke, informele manier met de mensen met wie hij de afgelopen jaren heeft samengewerkt, plezier heeft gemaakt en die hij bij allerlei gelegenheden heeft ontmoet.

Wilt u Thomas ook nog de hand schudden? Dan bent u van harte uitgenodigd voor zijn afscheidsreceptie op: dinsdag 23 januari 2023 van 16:30 tot 18:30 uur bij Mimik (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer).

Goed om te weten is dat rond 17.00 uur een moment is ingebouwd voor toespraken en een muzikale verrassing.

We verneen graag uiterlijk dinsdag 16 januari of u aanwezig bent. Aanmelden kan via  www.deventer.nl/aanmeldenreceptie. Kom zoveel mogelijk lopend of met de fiets.

Contact organisatie: Debby Markies (Bestuurssecretaresse) via afscheidsreceptie@deventer.nl.

Cadeautip
Mocht u Thomas een afscheidscadeau willen geven, dan waardeert hij een gift voor de stichting RAVON (een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen in Nederland beschermt). Daarmee kan Thomas samen met de stichting RAVON een project oppakken ten gunste van de vissen, amfibieën en reptielen in Deventer. Doneren kan via de link op het aanmeldformulier via www.deventer.nl/aanmeldenreceptie.


 

Bestemmingsplan Senzora: inzagetermijn en inloopbijeenkomst

Het ontwerpbestemmingsplan Senzora-terrein ligt tot en met woensdag 31 januari ter inzage. Het plan is om het Senzora-terrein te herontwikkelen tot een onderscheidende nieuwe woonbuurt met maximaal 130 woningen, kleinschalige kantoren en maatschappelijke voorzieningen.

Op woensdag 10 januari is er een inloopbijeenkomst over de plannen op het stadhuis, van 17.00 uur tot 19.30 uur. Medewerkers van de gemeente Deventer zijn aanwezig om op uw vragen en opmerkingen te reageren. De initiatiefnemer is eveneens aanwezig om de plannen toe te lichten.

Meer informatie over inzagetermijn en de mogelijkheid om te reageren vindt u ook op www.deventer.nl, zoek op ‘Senzora bestemmingsplan’.


 

Gemeente Deventer opent meldpunt voor problemen met verhuurders

Het meldpunt is vanaf nu online. Huurders van particuliere huurwoningen kunnen problemen met hun verhuurder melden. Het meldpunt is onderdeel van de Wet goed verhuurderschap die eerder dit jaar is ingegaan. Melden is kosteloos en mag anoniem.

In deze wet staan duidelijke regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Als de gemeente na een melding misstanden constateert, volgt een waarschuwing aan de verhuurder en eventueel ook een boete of bestuursdwang om de misstand op te lossen.

Rechten van huurders beter beschermd
De wet goed verhuurderschap is er om ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan en woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten te beschermen. Er zijn nieuwe wettelijke regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars, te weten:

  • De huurovereenkomst moet op papier staan;
  • De borg mag niet te hoog zijn;
  • Er mogen geen onredelijke servicekosten gevraagd worden;
  • Discriminatie en intimidatie moet voorkomen en tegengegaan worden;
  • De huurder moet geïnformeerd zijn over rechten en plichten.

Wethouder Rob de Geest (wonen) is blij met de nieuwe wet en het meldpunt: “Het is hoog tijd dat de rechten van huurders in de particuliere sector beter beschermd worden. Heel goed dat er nu een duidelijke plek is waar zij terecht kunnen om misstanden te melden. En dat we als gemeente nu ook meer kunnen doen om slechte verhuurders aan te pakken”.

Meldpunt alleen voor huurders van particulier verhuurders
Het meldpunt is alleen voor huurders van particuliere verhuurders. (Kandidaat-)huurders van woningcorporaties kunnen bij de corporatie zelf een melding doen, of bij de Autoriteit Woningcorporaties.

Meer informatie
Op de webpagina www.deventer.nl/meldpuntverhuur staat het meldingsformulier en meer informatie.Stadhuis beter toegankelijk

Vanaf 2 januari 2024 kunnen bezoekers van de publieksbalie kortdurend gebruik maken van een verkeersontheffing om de auto te parkeren vóór het stadhuis. Dit is alléén bedoeld voor inwoners die niet ver kunnen lopen en (nog) geen gehandicaptenparkeerkaart hebben. Bijvoorbeeld iemand die tijdelijk slecht ter been is of een mantelzorger die iemand begeleidt.

De gemeente Deventer wil toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom gaat de gemeente in een proef, op aanvraag ruimte beschikbaar stellen aan bezoekers die een afspraak hebben bij de publieksbalie in het stadhuis. Het gaat om een plek bij de vooringang van het stadhuis (Grote Kerkhof). De proef duurt tot 31 december 2024.

Afspraak
Als inwoners telefonisch een afspraak maken bij de publieksbalie, kunnen zij aangeven dat ze gebruik willen maken van deze mogelijkheid. Dit kan via telefoonnummer 14 0570.

Controleren
De gemeente registreert deze ontheffingen. Zo kan Toezicht en Handhaving controleren of de geparkeerde auto’s een geldige ontheffing voor het baliebezoek hebben.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de pilot op www.deventer.nl/parkeren-baliebezoek.