Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Bijeenkomst energiebesparing en verduurzaming voor ondernemers

Op 16 januari om 19.00 uur organiseert de Ondernemers Helpdesk een kennissessie voor ondernemers over welke besparingsmogelijkheden er zijn voor gas- en elektriciteitsverbruik.

De energiekosten stijgen en maken een steeds groter deel uit van de bedrijfskosten. Dit heeft een groot effect op je bedrijfsvoering. Tijdens de bijeenkomst van 16 januari krijg je tips over hoe je op korte termijn energie kunt besparen in je bedrijf. Dus, loopt je vaste contract af of heb je al te maken met variabele tarieven? Kom dan vooral naar de bijeenkomst. Je hoort hoe je kunt overstappen naar een voordeliger contract, hoe je inzicht krijgt in je energieverbruik en waar je op kunt besparen. Ook vertellen we hoe je door te verduurzamen op langere termijn kunt besparen op energieverbruik en daarmee ook jouw onderneming toekomstbestendig maakt.

Wanneer:     16 januari 2023 om 19.00 uur
Waar:      bij Ondernemershuis Deventer (Zutphenseweg 6 – bij de Gasfabriek)
Aanmelden: niet verplicht, wel wenselijk (via info@ondernemershuis-deventer.nl )

 

Verkoop 4 kavels A1 Bedrijvenpark Deventer West

De verkoop van vier kavels op A1 Bedrijvenpark West is 16 december 2022 gestart. De vraag naar kavels in het westelijke deel is groot. Deventer als vestigingsplaats heeft het. Een perfecte ligging, talloze voorzieningen, duurzame ambities én een prettig woon- en werkklimaat.

Gefaseerde uitgifte van kavels
De gemeente vindt diversiteit op het A1 Bedrijvenpark Deventer heel belangrijk. Met de vier kavels die nu aangeboden worden, komt de gemeente tegemoet aan die doelstelling. De kavels variëren in grootte van 2.000 m2 tot 2 hectare. De prijs van de kavels ligt tussen de € 165, – tot € 210,– per m2. De overige kavels gaan op een later moment in verkoop. Belangstelling voor een kavel? Inschrijven kan tot 9 maart 2023, uiterlijk 18.00 uur. Het inschrijfformulier en alle informatie over de verkoopprocedure is te vinden op de website: www.a1bedrijvenparkdeventer.nl/kavels

 

Beroemde Oekraïense natuurkundige (88) geeft online les vanuit noodopvang in Deventer

Oekraïense vluchtelingen in voormalig Topicus pand Singel 9 Deventer

Van alle Oekraïners in de noodopvang aan de Singel 9 in Deventer heeft Yuriy Mykhailovych Matsevity zonder twijfel de grootste staat van dienst. Yuriy, die op de dag van de Russische inval (24 februari 2022) de gezegende leeftijd van 88 jaar bereikte, is in eigen land een beroemd natuurkundige.

Matsevity kreeg in zijn imposante loopbaan talrijke onderscheidingen waaronder in 2008 de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van wetenschap en technologie en in 1984 de USSR Staatsprijs. Sinds 2015 mag Yuriy zich Ereburger van Charkov noemen. In deze stad woonde hij tot zijn vlucht met zijn vrouw Iryna. Zij vergezelde hem begin 2022 op zijn reis naar Nederland. Samen ontfermen Yuriy en zijn echtgenote zich in Deventer over de 15-jarige zoon van een vriendin van Iryna’s zoon. Deze zoon en vriendin dienen beiden in het Oekraïense leger. Yuriy heeft zelf ook een zoon, die priester is in Charkov.

Hulp van receptionist
Ondanks zijn hoge leeftijd is Yuriy volop aan het werk. Vanuit zijn kamer in Deventer geeft hij online lessen aan kandidaat-doctorandi en postdoc-kandidaten in zijn thuisland. De receptionist in het gebouw aan de Singel helpt hem onder meer met printen en het versturen van e-mails. Zonder oorlog was in 2022 het 50-jarig bestaan gevierd van het A. Pidhorni Institute of Mechanical Engineering Problems (onderdeel van de Nationale Academie voor Wetenschap van Oekraïne). Yuriy deed in zijn jonge jaren – op dezelfde locatie -laboratoriumonderzoek. Later werkte hij zich op tot directeur van het instituut, een rol die hij twintig jaar bekleedde. Dit leverde hem de titel ere-directeur op.

Wezenschool
Yuriy zet zich volop in voor de innovatieve ontwikkeling van de regio Charkov. Daarnaast werkt hij voor een school voor wezen, waar hij leiding geeft aan de wetenschappelijke tak en zijn pupillen adviseert en begeleidt. Hij heeft ook talrijke boeken op zijn naam staan. Een nieuw boek, dat hij samen met enkele collega’s heeft geschreven, staat op het punt van uitkomen.

Een heel andere tak van sport waarin de krasse Oekraïner in zijn jongere jaren uitblonk is bergbeklimmen. Hij behaalde hierin de hoogste graad: Master of Sports. In Deventer maakt hij vrijwel dagelijks een ommetje met zijn Nordic Walking-stokken. Het Rijsterborgherpark is zijn favoriete bestemming.

Ziel
Gevraagd naar hoe Nederland hem bevalt, antwoordt Yuriy dat hij vooral onder de indruk is van de architectuur, de cultuur en de wijze waarop het medische systeem is gebouwd. Hij heeft het in Deventer goed naar zijn zin, maar zo zegt hij via tolk Pasha: “Mijn ziel is nog in Oekraïne.”

Op het moment dat de oorlog uitbrak, waren Yuriy en zijn vrouw te gast bij een bevriende collega in Kiev. Van daaruit zouden ze, zo was het plan, gaan skiën in de Kaukasus. In plaats daarvan reisden ze door naar de regio Lviv. De bombardementen hielden aan en het echtpaar kreeg het dringende advies te vluchten. Via Polen belandden Yuriy, Iryna en de jongen die aan hun zorg werd toevertrouwd in Nederland. Eerst in Apeldoorn en vervolgens in de noodopvang aan de Singel in Deventer.

 

Kan ik mijn huur en energierekening nog wel betalen? Komen mijn kinderen, ouders of andere familieleden nog wel rond?

Herkenbaar?
Vragen en zorgen over geld komen veel voor. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Neem contact op voor gratis advies of lees zelf welk aanbod bij u past.

Persoonlijk gesprek & gratis advies
Geldfit Deventer denkt graag met u mee en geeft gratis advies over geldzaken. Ook helpt Geldfit Deventer u met het invullen van formulieren en aanvragen van regelingen. Kijk op www.geldfitdeventer.nl. Of maak telefonisch een afspraak voor het spreekuur in Bibliotheek Keizerslanden (0570-675700) of Verbindingscentrum de Fontein (0570-547300).

Ondersteuningsloket Energie
Heeft u vragen of zorgen over hoge energiekosten? Kijk op www.deventer.nl/ondersteuningsloketenergie of bel 14 0570.

Overzicht regelingen en initiatieven
Op de website www.deventer.nl/laaginkomen vindt u een overzicht van aanbod in de gemeente Deventer gericht op (beter) rondkomen. Kijk waar u recht op heeft en/of doe direct een aanvraag.

Voor de regelingen Rechtop!, Stichting Leergeld en Bijzondere Bijstand gelden tijdelijk (tot 1 oktober 2023) verruimde voorwaarden.

 

Cheque voor Vrouwen voor Elkaar

Een cheque voor Vrouwen voor Elkaar uit handen van voormalig wijkteamlid (foto: WijDeventer)

Tijdens het kerstontbijt ontving Nuran Florissen een cheque ter waarde van 500 euro voor Vrouwen voor Elkaar Deventer. Voormalig wijkteamlid Marianne Kloosterboer kreeg bij haar afscheid van het wijkteam deze cheque om door te geven aan een activiteit in de wijk Keizerslanden. Marianne draagt Vrouwen voor Elkaar een warm hart toe. De cheque werd met veel enthousiasme ontvangen bij alle deelnemers. Vrouwen voor Elkaar is een multiculturele groep vrouwen die sinds 1994 bestaat. Vrouwen uit verschillende culturen komen wekelijks bij elkaar. Door het uitwisselen van ervaringen en culturele gebruiken, ontstaat er wederzijds begrip en worden de vrouwen gestimuleerd om hun sociale netwerk in de wijk en in de stad te versterken. De bijeenkomsten zijn op de dinsdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur in de kantine van SVOD, Kei13 (Wezenland 582). Kijk voor het programma per bijeenkomst op: www.facebook.com/vrouwenvoorelkaardeventer