Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Basisscholen doen mee aan Textiel Race

Het hergebruiken van textiel kan beter. Daarom zamelen 5 basisscholen uit de gemeente Deventer de komende weken kleding en overig textiel in. Dit in het kader van de Textiel Race Apeldoorn en Deventer 2023. Tijdens deze wedstrijd leren de kinderen alles over het belang van hergebruiken en repareren van textiel. De scholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. De school die het meest inzamelt wint een schoolreis.

Textiel op laten halen

Mensen die in de buurt wonen van een deelnemende school kunnen tussen maandag 18 september en donderdag 12 oktober 2023 gemakkelijk en gratis textiel thuis laten ophalen. Dit kan door het textiel online aan te melden op www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een oude trui, sokken, oude gordijnen of een oude handdoek. Ook online kun je een afhaalmoment kiezen. De leerlingen halen dan het textiel aan huis op.

Duurzaam

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer waarvan het meeste wordt verbrand. Of de kleding hangt jaren in onze kasten zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want de kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De Textiel Race Apeldoorn en Deventer 2023 is een initiatief van de gemeenten Apeldoorn en Deventer, wordt georganiseerd door raceagainstwaste.org en ondersteund door Circulus en Reshare.


 

Deventer Stadsspeld voor mevrouw Van Vilsteren-Reins

Vrijdag 15 september reikt locoburgemeester Marcel Elferink de Deventer Stadsspeld uit aan mevrouw M.J.T. van Vilsteren-Reins.

Mevrouw Van Vilsteren-Reins heeft zich al decennia lang ingezet voor haar medemens en doet dit nog steeds. Bij Ludgerus is mevrouw sinds 2012 onder andere actief in de cliëntenraad, bij de geheugentraining en bij de ontvangstbalie. Zij bezorgt de post en helpt bij evenementen. Bij zorglocatie Florishof hielp ze bij verschillende activiteiten zoals koffieschenken, opruimen en bewoners ondersteunen. En vanaf 1986 was mevrouw ruim 25 jaar gastvrouw van de Heilige Hart Parochie.

De Deventer Stadsspeld is een gemeentelijke onderscheiding die blijk geeft van waardering en erkentelijkheid aan personen die zich ten minste tien jaar lang hebben ingezet voor de Deventer samenleving. Het college van burgemeester en wethouders kent deze onderscheiding toe.  

 


 

Enquête Rielerweg eenrichtingsweg

Als proef is de Rielerweg sinds 1 januari 2023 een jaar lang ingericht als eenrichtingsweg voor auto- en vrachtverkeer. Fietsers kunnen wel gewoon beide kanten op. Het gaat dan om het deel vanaf de Brinkgreverweg tot aan de Veenweg. Doel is om zo de verkeersveiligheid te vergroten.

Onderzoek

Om te kunnen bepalen of de proef succesvol is, worden ondernemers, leveranciers, bewoners en gebruikers (waaronder fietsers) met een korte vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen met de Rielerweg als eenrichtingsweg. De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk om te bepalen of de inrichting als eenrichtingsweg wel/niet blijft en of er misschien nog aanpassingen nodig zijn.

Van maandag 18 september t/m zondag 8 oktober kan iedereen op www.deventer.nl/rielerweg de enquête invullen. Je kunt ook de QR-code scannen, dan kom je op dezelfde pagina. Doe je mee?!

Fiets-APK en vraag & antwoord

Van 21 t/m 23 september worden fietsers en andere weggebruikers in de Rielerweg om hun mening gevraagd. Bij de oude kerk is daarvoor een pitstop ingericht met een fietswerkplaats van MURO Bikes. Terwijl je samen met de enquêteurs van Chaingemakers (studenten van Saxion) de vragenlijst invult, krijgt je fiets een snelle controlebeurt. Je vertrekt weer met tips van de fietsenmakers.

Koffie in de Pitstop

Op zaterdag 23 september, van 10.00 tot 17.00 uur staat er in de pitstop ook een echte koffiebar. Vul de enquête online in, of kom naar de koffiebar en geef daar onder het genot van een heerlijk bakkie je antwoorden. Tot ziens.