Stedendriehoek

Nieuws Gemeente Deventer

De gemeenteraadsverkiezingen: 14 tot en met 16 maart

Op 14 tot en met 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van 18 jaar of ouder kiezen samen wie er in de gemeenteraad komen. De gemeenteraad telt straks 39 raadsleden. De komende vier jaar maken en beslissen zij over plannen voor Deventer. Ook bepalen zij waar geld aan wordt uitgegeven. Aan de verkiezingen doen 14 politieke partijen mee. 

Stemhulp
Wilt u weten welke politieke partijen het beste bij u passen? De stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen in Deventer is nu online. U kunt de stemhulp invullen via www.mijnstem.nl/deventer

Stempas
Om te kunnen stemmen, heeft u een stempas nodig. Uw stempas wordt vanaf 21 februari bezorgd op het adres waar u op 31 januari stond ingeschreven. Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan (gratis) een vervangende stempas aan. Dat kan digitaal via www.deventer.nl/stempasaanvragen.

U kunt ook langskomen bij de gemeente om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk 11 maart 17:00 uur. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen. Een bezoek aan het stadhuis kan alleen op afspraak. Bel hiervoor naar 14 0570.

Legitimatiebewijs
Als u gaat stemmen, moet u een legitimatiebewijs laten zien. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op de dag dat u stemt. Een geldig legitimatiebewijs is uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Draagt u een mondkapje? Medewerkers van het stembureau kunnen vragen of u het mondkapje kort af wilt doen. Dan kunnen ze uw identiteit controleren.

Iemand machtigen
Een andere kiezer kan voor u stemmen. Dat kan door de achterkant van uw stempas in te vullen. Zo machtigt u iemand om voor u te stemmen. Geef uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen.

Locatie stembureaus en eerder stemmen
Op uw stempas staat een stemlokaal bij u in de buurt. Liever ergens anders stemmen? U mag stemmen in elk stembureau binnen Deventer. Het overzicht van alle stembureaus staat op de website www.waarismijnstemlokaal.nl/s/deventer. Daar vindt u ook de openingstijden en openingsdagen. Door het coronavirus zijn er andere stembureaus dan u gewend bent.

Alle stembureaus zijn open op 16 maart. In een aantal stembureaus kunt u stemmen op 14, 15 en 16 maart. Op de site met de stembureaus vindt u de openingsdagen en -tijden.


Eeuwenoude Lebuinuspleinen duurzamer de toekomst in

“De Lebuinuspleinen worden niet alleen mooi, maar ook toekomstbestendig”, vertelt projectleider Robert Boomkamp van gemeente Deventer. Hij zorgt er met zijn collega’s voor dat het plan voor de pleinen tiptop wordt uitgevoerd en heeft daarvoor onder meer veel contact met de aannemer. “Je loopt straks niet alleen over mooie pleinen, of zit er lekker op een terras. Er is ook goed gekeken naar veiligheid. En de pleinen worden zo duurzaam mogelijk gemaakt en ingericht.”

Klimaatverandering veroorzaakt extremere regenbuien en ook hebben we te maken met meer droogte in de zomer. Daar wordt bij de vernieuwing van de Lebuinuspleinen zéker rekening mee gehouden.

Wie ’s zomers verkoeling zoekt, kan neerstrijken onder de bomen die schaduw bieden – er komen er heel wat nieuwe bij. De grote waterpartij waarin kinderen kunnen spetteren, zorgt voor veel verdamping en ook dat werkt verkoelend, licht Robert toe.

En dat water? “Het Grote Kerkhof krijgt deels half-verharding dat water beter doorlaat, zodat het weg kan stromen”, vertelt Robert. “Dit materiaal heet Padvast en komt uit de Achterhoek.” Dat laatste is ook van belang, want de bouwmaterialen die gebruikt worden, zijn zo duurzaam als mogelijk. Hergebruikt, herbruikbaar, maar ook wordt gekeken dat niet te veel vervuilende transportkilometers worden gereden. Daarom worden materialen als het even kan in de buurt gekocht.

“We gebruiken veel oude materialen weer in het nieuwe plan”, licht Robert toe. “Zo worden de straatstenen van het Grote Kerkhof opnieuw toegepast.”

Afkoppelen van het riool
Terug naar het water. Bijzonder is dat de Lebuinuspleinen én het gigantisch grote dak van de Lebuinuskerk volledig van het riool worden afgekoppeld. Het schone regenwater komt niet in het riool terecht en vermengt zich dus niet met vervuild water. Dat scheelt een héleboel zuiveringskosten. Het schone regenwater zakt in de bodem en wordt daar in een ‘berging’ opgeslagen, wat goed is tegen verdroging.

“Komt er een gigantische hoosbui, dan wordt het riool in de omliggende straten ook minder belast”, vertelt Robert. Extra leuk: een aantal omwonenden sluit aan en laat de regenpijpen aan de voorkant van hun woningen ook afkoppelen van het riool. “Deze mensen liften mee op de pleinvernieuwing, hartstikke mooi toch? Dat geldt trouwens ook voor een deel van de Mariakerk.”

Groenere pleinen
De Lebuinuspleinen krijgen LED-verlichting. Daarnaast worden ze een stuk groener. Naast de 28 bomen die blijven staan, plant Het Groenbedrijf er in totaal 17 nieuwe. “We kiezen voor verschillende soorten, ook om te voorkomen dat als er een bomenziekte uitbreekt onder één soort ineens álle bomen het loodje leggen”, legt Robert uit. “Tegenover de Botermarkt maakt een deel van de huidige bestrating plaats voor bloemen, planten en hagen.”

Bestaande bomen krijgen een ‘bomen-APK’. De meeste bomen hebben op parkeerterreinen gestaan en grondverbetering is geen overbodige luxe. Dat gebeurt door met een soort ‘lans’ in de grond onder de boomwortels onder hogedruk voeding in te brengen. “We brengen bij dit zogenoemde ‘ploffen’ ook een speciaal doorlatend schuim aan, zodat de bomen in de toekomst makkelijker regenwater kunnen krijgen. Dit gaat ervoor zorgen dat de levensverwachting van de bomen stijgt.”

Wie wel eens een terrasje pakt op het Grote Kerkhof weet dat er dan wel eens pardoes ‘iets’ uit de boom op je tafeltje valt … “Dat is een soort plak dat veroorzaakt wordt door luizen”, weet Robert.

“Het type linde dat in het verleden is geplant is gevoelig voor luis. Maar daar gaan we iets aan doen. We brengen via het ploffen een speciaal knoflookextract in. Dat wordt uiteindelijk door de takken en het blad opgenomen en dat vermindert luis. Luizen hebben namelijk een hekel aan knoflook.”

Stil en schoon aan het werk
Wie de Lebuinuspleinen nu wel eens passeert, kán het niet ontgaan zijn: er is opvallend weinig bouwverkeerlawaai. Dat komt omdat alle apparaten en machines die de aannemer gebruikt, verplicht elektrisch moeten zijn. “Dat scheelt niet alleen lawaai, maar ook veel uitstoot en fijnstof”, benadrukt Robert. “Van grotere vrachtwagens is helaas nog geen elektrische variant, maar wat er wél is wordt ook gebruikt.”


Deventer gaat over op kentekenparkeren

Vanaf maandag 28 februari gaat de gemeente Deventer volledig over op kentekenparkeren. Een papieren parkeerkaartje achter de voorruit is vanaf dan verleden tijd. Bezoekers konden al enige tijd op de Worp parkeren op basis van het kenteken. Nu worden alle automaten in Deventer omgezet. Vanaf 28 februari passen we onze automaten aan, op 4 maart zijn ze allemaal gereed.

Voortaan parkeert u uw auto en voert u uw kenteken in bij de automaat. Vervolgens geeft u aan hoe lang u wilt parkeren en selecteert u indien nodig de zone. U rekent af en neemt het betaalbewijs mee. Deze hoeft u niet meer achter de voorruit te plaatsen.

Digitale controle parkeerkaartje
De automaat koppelt de betaalde parkeertijd aan het door u ingevoerde kenteken. De parkeercontroleur scant uw kenteken en ziet of er sprake is van een geldig parkeerkaartje.

Wethouder Frits Rorink: “De parkeervergunningen voor bewoners en bedrijven zijn al een tijdje digitaal, met deze stap is het grootste deel van onze parkeerproducten gedigitaliseerd.”

Parkeerautomaat buiten werking?
Wilt u in de week van 28 februari parkeren, maar is de automaat buiten werking in verband met de ombouw? Dan kunt gebruik maken van belparkeren of betalen bij een automaat in de buurt. Lukt dat niet? Parkeer dan op een andere locatie.

Meer informatie over kentekenparkeren, belparkeren en de locatie van parkeerautomaten vindt u op: www.deventer.nl/parkeren.