Stedendriehoek

Nieuws gemeente Deventer

Ruimere terrassen blijven tot eind mei 

Horecaondernemers hebben het de afgelopen twee jaar zwaar gehad. Het college heeft daarom toegestaan dat horecaondernemers hun terrassen tijdelijk konden vergroten. Met ruimere terrassen konden horecaondernemers meer gasten op een coronaveilige afstand van elkaar ontvangen. De ruimere terrassen mogen nog blijven staan tot en met 31 mei 2022.

Het college heeft eind vorig jaar besloten om de tijdelijke vergunningen voor grotere terrassen te verlengen tot 1 oktober 2022. In dat besluit is ook opgenomen dat de verlenging eerder afloopt als er geen landelijke beperkingen meer zijn voor horecabezoek.

Einde coronamaatregelen
Wethouder Thomas Walder: “Alle coronamaatregelen komen met ingang van 23 maart te vervallen. Heel fijn voor de horecaondernemers en alle gasten – eindelijk weer terug naar het ‘oude’ normaal.”


 

54 appartementen en voorzieningen aan de Zwolseweg

Het voormalige Carinova-pand op de hoek van de Zwolseweg en de Ceintuurbaan wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt Park Nova: een nieuw gebouw met 54 appartementen. Op de begane grond is ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals een apotheek of huisarts. Park Nova wordt klimaatadaptief gebouwd en krijgt een groene daktuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.  

In het gebouw komen 27 koopappartementen en 27 huurappartementen in het middeldure en dure huursegment. Met ontwikkelaar VanWonen is afgesproken dat de middeldure huurwoningen 15 jaar in dit huursegment blijven.

Omwonenden gesproken
Om Park Nova te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan worden herzien. Het ontwerp bestemmingsplan ligt nu ter inzage. Ontwikkelaar VanWonen heeft verschillende keren met de omwonenden gesproken over de plannen.

Mooie ontwikkeling
Wethouder Liesbeth Grijsen: “Met Park Nova komen er 54 appartementen bij op een centrale plek in Deventer. Vlak bij de binnenstad, de IJssel, groen en winkels. Een mooie ontwikkeling die bijdraagt aan de behoefte aan extra woningen in Deventer.”


 

Werkzaamheden fietspad MIMIK

Maandag 21 maart is aannemer Netters in opdracht van de gemeente Deventer gestart met werkzaamheden aan het fietspad voor MIMIK.

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd:

• Het fietspad wordt eerst tijdelijk over de Welle geleid. Het fietspad wordt met een vaste afscheiding (zg. verkeersbarriers) van de rijbaan gescheiden. Dit is nodig om de werkzaamheden voor het definitieve fietspad achter de stadsmuur uit te voeren. In die periode wordt ook de bloembak bij MIMIK vervangen.

• Op het moment dat het fietspad aan de zijde van MIMIK klaar is, kan het fietsverkeer het definitieve fietspad voor MIMIK gebruiken en wordt de verkeerssituatie op de Welle aangepast. Hiervoor is het nodig om de Welle een aantal dagen af te sluiten voor verkeer van 09.00 tot 16.00 uur. Omleiding voor deze afsluiting wordt op borden aangegeven.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden half april klaar. Meer informatie: https://nogknapper.deventer.nl/


 

Verbouwing Brinkgarage gaat van start

Zandweerd Deventer

De Brinkgarage onder de Wilhelminabrug krijgt dit jaar een grote opknapbeurt. Dit is nodig omdat de parkeergarage definitief blijft staan. De aannemer start in de week van 28 maart met de werkzaamheden. De parkeergarage blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar, maar het aantal beschikbare parkeerplaatsen is tijdelijk minder.

Er wordt groot onderhoud uitgevoerd en het uiterlijk van de garage verandert, van binnen en van buiten. Naar verwachting is de verbouwing in november 2022 klaar.

Ontwerp
De Brinkgarage wordt veiliger en gebruiksvriendelijker. In het nieuwe ontwerp is ook aandacht voor beleving; met moderne verlichting, aantrekkelijke entrees en meer groen. De voetgangersentree aan de kant van de Zandpoort en de auto-entree aan de zijde van het Sluiskwartier worden vernieuwd. Aan de zijde van het Sluiskwartier komt ook een uitgang voor voetgangers.

Hinder
De verbouwing kan hinder veroorzaken doordat de auto-entree wordt aangepast en de voetgangersentree tijdelijk wordt verplaatst. Ook de betaalautomaat en de laadpalen worden tijdelijk verplaatst. Dit wordt met borden aangegeven. Ook wordt de lift vervangen. Die is tijdelijk buiten gebruik.

Abonnementhouders
Voor abonnementhouders blijft voldoende parkeerruimte beschikbaar. Voor andere bezoekers kan het soms voorkomen dat er geen parkeerplek is. Zij worden dan via de P-ring naar een andere parkeergarage verwezen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en het ontwerp van de Brinkgarage op de website sluiskwartier.deventer.nl/brinkgarage.


 

Thomas Krol onderscheiden tijdens huldiging

Deventer schaatser Thomas Krol werd afgelopen zaterdag gehuldigd op de schaatsbaan van de Scheg vanwege zijn olympische prestaties en zijn WK titel sprint. Thomas is ingeschreven in het Gulden boek en kreeg de zilveren erepenning uitgereikt.

Thomas Krol werd op 18 februari kampioen op de 1000 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Peking. Op 4 maart behaalde hij de wereldtitel op de WK sprint.

Grote prestaties
Thomas heeft in zijn schaatsende leven al heel wat successen behaald. In 2019 werd hij wereldkampioen op de 1500 meter, in 2020 Europees kampioen op de 1500 meter en won hij goud op de TeamSprint en de WorldCup op de 1000 meter. In 2021 werd hij wereldkampioen op de 1500 meter en Europees kampioen Sprint.

Recente successen
In 2022 werd hij Europees kampioen op de 1000 meter in Heerenveen, tweede op de 1500 meter in Peking en haalde hij die gouden medaille op de 1000 meter. Op 4 maart sleepte hij de wereldtitel op de WK sprint binnen.

Ambassadeur van Deventer
Wethouder sport Rob de Geest: “Thomas staat nu aan de top. Heeft zich opgeklommen naar de zilveren en de gouden medailles. Daar zijn we er in Deventer dolgelukkig mee. Met zijn sportieve prestaties is hij een belangrijke ambassadeur van Deventer. Daarom krijgt Thomas vandaag de zilveren erepenning van Deventer uitgereikt én komt zijn naam in het Gulden Boek.”


 

Mag het licht uit voor onze aarde!

Tijdens Earth Hour gaat op veel plaatsen in de wereld, ook in Deventer, een uur lang het licht uit. Earth Hour 2022 vindt plaats op zaterdag 26 maart tussen 20.30 en 21.30 uur. De gemeente doet dan de verlichting van een aantal monumentale gebouwen in de binnenstad uit. Doet u ook het licht uit voor de toekomst van onze aarde?

Tijdens Earth Hour 2022 laten miljoenen mensen en duizenden organisaties in de hele wereld zien dat zij de toekomst van de aarde belangrijk vinden, met één simpel gebaar: een uur lang het licht doven. Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds dat wereldwijd wordt gesteund. Ook door de gemeente Deventer.

Wethouder Carlo Verhaar: ‘Minder energie gebruiken en meer duurzame, niet fossiele energie opwekken. We weten inmiddels allemaal dat dat belangrijk is. Allemaal kunnen we maatregelen nemen, klein en groot. Bijvoorbeeld door te isoleren, LED verlichting te gebruiken, zelf zonnestroom op te wekken of het licht uit te doen. Op 26 maart doen wij daarom een uur lang de lampen van de Waag, de Bergkerk en de Lebuinuskerk uit. Ook dat helpt”.

Voor meer informatie kijkt u op: www.wnf.nl/earthhour/


 

Inloopspreekuur OV-reisadvies 

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland vinden dat het openbaar vervoer voor iedereen makkelijk en toegankelijk moet zijn.  Reizen met het openbaar vervoer biedt veel voordelen, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. OV-ambassadeurs, vrijwilligers met veel kennis van het OV, bieden hierbij de helpende hand. 

Tijdens maandelijkse inloopspreekuren op locatie geven zij advies en tips aan 55-plussers over het reizen met trein of bus. Zo helpen zij hun leeftijdsgenoten langer zelfstandig te reizen en kan men zelf ervaren dat reizen met het openbaar vervoer niet moeilijk is. Een uitje naar familie of een bekende, een bezoek aan het museum of een controle in het ziekenhuis is dan geen probleem meer.

Waar:                Bibliotheek Keizerlanden, Graaf Florisstraat 3, Deventer

Wanneer:          dinsdag 29 maart 2022

Hoe laat:           10.00 – 11.30 uur

Telefonisch spreekuur
Neemt u liever telefonisch contact op met een OV-ambassadeur? Bel dan met: 038-3037010.

Tijdstippen:
Maandag t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur
Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur

Interactieve online informatiebijeenkomsten
Ook kunt u deelnemen aan interactieve informatiebijeenkomsten. Data en tijdstippen zijn te vinden op de website: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.