Stedendriehoek

Nieuws gemeente Deventer

Nieuwe huizen Tuinen van Zandweerd en nieuw huurcomplex aan Rubensstraat in de herfst aangesloten op warmtenet Zandweerd

Warmtebedrijf Ennatuurlijk gaat aan de slag met het ontwerp en de realisatie van de eerste warmtecentrale als onderdeel van het Slim Warmtenet Zandweerd. Tot eind 2024 zorgt deze centrale voor de warmtelevering aan de nieuwe appartementen aan de Rubensstraat en de nieuwbouw in de Tuinen van Zandweerd. Het college heeft hiervoor een opdracht gegeven.

Door de aanleg van een warmtecentrale, kunnen de 86 nieuwe appartementen van Eigen Bouw volgens afspraak tijdig collectief worden verwarmd. De appartementen worden eind dit jaar opgeleverd. Ook de huizen in de Tuinen van Zandweerd kunnen worden aangesloten op het warmtenet. De eerste woningen worden nu gebouwd.

Veel animo voor aansluiting
Recent is een peiling gedaan onder de aanstaande nieuwe bewoners van de Tuinen van Zandweerd. Daaruit bleek dat bijna 75% van de particuliere nieuwbouwers met een bouwvergunning heeft aangegeven dat ze willen aansluiten op het warmtenet. De rest kiest voor eigen duurzame oplossingen voor de verwarming van hun huis. Dat geldt ook voor de tiny houses.

Vervroegde aanleg
De gasgestookte warmtecentrale is vast onderdeel van het Slim Warmtenet Zandweerd en dient als back-up en piekvoorziening voor het warmtenet. De aanleg van de centrale is vervroegd omdat het uiteindelijke warmtenet pas klaar is na oplevering van de woningen aan de Rubensstraat en in de Tuinen van Zandweerd. Deze woningen moeten al wel verwarmd worden. Als het warmtenet klaar is, worden ook deze woningen verwarmd met warmte van de rioolwaterzuivering. Met het Slim Warmtenet Zandweerd kunnen ongeveer 2.000 woningen in Zandweerd duurzaam worden verwarmd.

Stand van zaken warmtenet
Begin 2021 zijn de eerste buizen van het warmtenet aangelegd en de Tuinen van Zandweerd bouwrijp gemaakt. De onderhandelingen met Ennatuurlijk over de realisatie, instandhouding en exploitatie van alle andere onderdelen van het Slim Warmtenet Zandweerd zitten in de laatste fase. Wethouder Carlo Verhaar: “Ik heb er alle vertrouwen in dat we die snel kunnen afronden en de volgende stap kunnen zetten in de aanleg van het warmtenet.”Het Deventer Lijsttrekkersdebat

Op 14, 15 en 16 maart mogen we weer stemmen voor de gemeenteraad. Bezoek op zaterdagavond 12 maart het Deventer Lijsttrekkersdebat en bepaal uw stem. De toegang is gratis.

Traditiegetrouw sluiten we een reeks aan verkiezingsdebatten af met Hét Deventer Lijsttrekkersdebat. Deze vindt plaats op zaterdag 12 maart 2022 vanaf 20.00 – 22.00 uur in MIMIK. De avond wordt gemodereerd door Pepijn van den Brink, politiek verslaggever bij RTV-Oost. De presentatie is in handen van Geert Hannink, Salland 1.

Korte debatten
Het Lijsttrekkersdebat Deventer is een avond met korte debatten op het scherpst van de snede. Tijdens de avond maakt u kennis met de lijsttrekkers en politieke standpunten van deelnemende partijen aan de verkiezingen.

Bezoeken
U kunt het Deventer Lijsttrekkersdebat gratis bezoeken. De zaal biedt plek voor 180 personen. Wees er dus snel bij. U reserveert uw stoel via www.mimik.nl.

Volgen vanuit huis
Ook kunt u het debat vanuit huis volgen via televisie en internet.

Televisie
Kanaal 40 Ziggo
Kanaal 1391 KPN
Kanaal 763 T-Mobile

Internet
www.salland1.nl/tv
Salland1 – YouTube


 

Wonen, werken en horeca op kop Handelskade

Op de kop van de Handelskade komt nieuwbouw met woningen, kantoren en horeca. Dat staat in plannen van eigenaar Nijhuis Bouw en Explorius Vastgoedontwikkeling. Nu staan op deze plek nog verouderde kantoorpanden die al lang op nieuwe ontwikkeling wachten en is er sprake van leegstand. 

Wethouder Liesbeth Grijsen: “Met de nieuwbouw wordt de kop van de Handelskade straks echt de entree van Stadscampus de Kien waar ruimte is voor wonen, werken en ontmoeten. Er komen 208 woningen, onderverdeeld in 44 koopappartementen, 76 sociale huurappartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens en 88 studio’s voor studenten. Minstens zo belangrijk: door een mooie, uitnodigende groene buitenruimte wordt het gebied een aantrekkelijke ontmoetingsplaats met een mooie wandelroute tussen station, hogeschool en binnenstad.”

Vastgoedontwikkelaar Marco Spekreijse van Explorius Vastgoedontwikkeling: “Het is onze ambitie om een dynamisch gebied te ontwikkelen waar ruimte is voor werken, wonen, horeca en hoogwaardige openbare ruimte. Het wordt een waardige entree van Stadscampus De Kien.”

Aan de Handelskade komen op straatniveau kantoren, horeca, enkele woon-werkstudio’s en gemeenschappelijke voorzieningen, bijvoorbeeld een wasserette. Aan de kant van het spoor sluit een verhoogd groen dek aan op de wandelroute voor studenten van het station naar de Hogeschool. Een hellingbaan zorgt voor toegankelijkheid voor iedereen. Er wordt rekening gehouden met duurzaamheid, flexibele bouw en natuurinclusief bouwen.

Op een informatieavond zijn omwonenden en belanghebbenden door Nijhuis Bouw, Explorius Vastgoedontwikkeling geïnformeerd en om een reactie gevraagd. De plannen gaan nu naar de gemeenteraad. Daarna volgt de bestemmingsplanprocedure.


 

Oekraine

Gemeente Deventer krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne. Hier leest u meer over de opvang van vluchtelingen, het geven van hulp en het contract met Gazprom.

Opvang vluchtelingen
De gemeente is actief op zoek naar opvangmogelijkheden voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Goede doelen/inzameling
Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne, dat vinden wij hartverwarmend! Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland: www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen Daar leest u ook bij welke organisatie u terecht kunt en wat de actuele situatie is.

De gemeente is blij met elk initiatief dat Oekraïne en haar inwoners moreel of op een andere manier ondersteunt. De gemeente neemt hierin zelf geen initiatief.

Veel gestelde vragen
De situatie in Oekraïne roept veel vragen op. Op de website van Veiligheidsregio IJsselland vindt u een overzicht met informatie over de strijd tussen Rusland en Oekraïne: www.vrijsselland.nl/vragen-over-oekraine