Stedendriehoek

Nieuwe bestemming voor monumentaal kerkje in Teuge

Het voormalig kerkje Rehoboth in Teuge is deze zomer van eigenaar veranderd. Na een reisbureau voor de zakelijke markt heeft het IT-bedrijf Continue IT zich in het monumentale pand aan de Rijksstraatweg gevestigd.

De kleine zaalkerk is gebouwd in 1907 en had aanvankelijk de functie van verenigings- en zondagsschoolgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk. Vanaf de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor kerkdiensten. Sinds 2001 heeft het pand de status van Rijksmonument.

De eerste steen van de kerk is gelegd op 22 juli 1907 door barones A. Bentinck. Mede door haar financiële steun kwam de bouw tot stand. Omdat de zaalkerk gebouwd is in de overgangsarchitectuur, is het van architectuurhistorische waarde. De kerk is tevens van cultuurhistorische waarde; het is een voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven evangelisatiegebouwtje in een kleine kern, bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlands Hervormde Kerk. Rehoboth heeft ruim honderd jaar dienst gedaan als kerk, in 2010 is het verkocht en grotendeels in de oorspronkelijke staat teruggebracht.