Stedendriehoek

Nieuwe beiaardier carillons

DEVENTER – Deventer heeft een nieuwe stadsbeiaardier: Bauke Reitsma. Hij volgt daarmee Jan Achterkamp op, die in december 2019 met pensioen is gegaan. Bauke Reitsma (1976) is een ervaren beiaardier. Hij bespeelt onder meer de carillons in Almere, Weesp en Baarn. In Deventer en Bathmen is hij, als vaste vervanger van Jan Achterkamp, al bekend met de beide carillons.

Tijdens zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft Bauke met succes gestudeerd aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Als stadsbeiaardier speelt Bauke wekelijks op het carillon in de Deventer Toren op vrijdag van 12.30– 13.30 uur en op zaterdag van 14.00 – 15.00 uur. In Bathmen speelt hij iedere 1e en 3e zaterdag van 11.00 – 12.00 uur op het carillon in de Dorpskerk. Hij is met zijn werkzaamheden begonnen op 1 februari van dit jaar.

Bauke wil ook een beiaardier zijn die recht doet aan de omschrijving ‘een culturele speler’ in de toren, maar ook daarbuiten. Hij wil graag samenwerken met culturele organisaties en personen, jong en oud. Bauke Reitsma treedt in dienst bij de Stichting dEVENTer.

Introductieconcerten: een nieuw geluid
Op zaterdag 21 maart aanstaande speelt Bauke Reitsma twee speciale introductieconcerten. Om 11.00 uur op het carillon in Bathmen en om 14.00 uur in Deventer. Met deze concerten introduceert Bauke zich als nieuwe beiaardier. Het concert staat bovendien voor een groot deel in het teken van Johan Sebastiaan Bach, waarvan 21 maart de geboortedag is. Maar ook zal er aandacht zijn voor het begin van de lente. Een nieuwe lente, een nieuw geluid.

www.baukereitsma.nl