Stedendriehoek

Nieuw boek over monumentale panden van NV Bergkwartier

DEVENTER – Onlangs verscheen een nieuw boek over de panden van NV Bergkwartier – Maatschappij tot Stadsherstel, ‘De Collectie NV Bergkwartier’. Alle 162 panden en objecten in bezit van NV Bergkwartier worden door meer dan 600 afbeeldingen en levendige teksten in beeld gebracht in een prachtig gebonden boek.

Het boek is geschreven door directeur Barend Jan Schrieken, stadsgids en oud-commissaris van de NV Henk van Baalen en medewerker Sabine Dellink. Bart Ros maakte vele actuele foto’s van de gebouwen en Marcel Nijendijk was verantwoordelijk voor de vormgeving.
Voor het boek is gebruik gemaakt van het vele beschikbare materiaal in de archieven van onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Collectie Overijssel, het Gilde Deventer en de eigen collectie van NV Bergkwartier. Directeur Barend Jan Schrieken is trots op het resultaat: “Het boek laat zien dat de panden van NV Bergkwartier niet zomaar een verzameling panden is. Ieder pand of object, zoals een poort of stadsmuur, vertelt een deel van het verhaal van de geschiedenis van de stad.”
Ook Henk van Baalen, schrijver van inmiddels vele boeken over Deventer, is zeer verheugd met het resultaat: “Het boek is in zekere zin de opvolger van het boek van Bonny Rademaker-Helfferich uit 1993. Destijds nog in zwart-wit. Inmiddels zijn er veel panden bij gekomen en het boek heeft honderden prachtige afbeeldingen in kleur.”
In het boek is naast de bekende panden van NV Bergkwartier, zoals De Proosdij (het oudste stenen woonhuis van Nederland), de Mariakerk en de vele panden in het Bergkwartier, ook de nieuwste aankoop De Drie Haringen op de Brink opgenomen. “De koop was net op tijd afgerond om het pand op te nemen in het boek”, aldus Schrieken.
Van Baalen heeft het schrijven van het boek weer als een feest ervaren: “Iedere keer ontdekten we weer oude foto’s die nog niet zo bekend zijn. Of we ontdekten een advertentie van een bedrijfje dat vroeger in één van de panden gevestigd was. Al deze ontdekkingen hebben een plaatsje gekregen in het boek. Daarbij hebben we niet gekeken op een bladzij meer of minder”.
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een boek van meer dan 470 pagina’s en meer dan 600 afbeeldingen. Het boek is voor €29,50 te koop bij onder andere de Deventer boekhandels Praamstra en Broekhuis in de Lange Bisschopstraat. Alle huurders van NV Bergkwartier ontvangen een gratis exemplaar.