Stedendriehoek

Nepnieuws in Geert Groote Huis

Nepnieuws: we worden erdoor overspoeld. Het lijkt echt een hedendaags probleem. Toch is het dat niet: manipulatie van informatie is van alle tijden. Alle reden voor Museum Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4 in Deventer, om bezoekers mee te nemen in het verleden en het heden van nepnieuws.

Betrouwbare informatie zoeken

Geert Groote (1340-1384) was de bekendste Deventenaar aller tijden. Hij was theoloog, filosoof en kerkhervormer en stond aan de wieg van de beweging die bekend staat als de Moderne Devotie. Deze beweging moedigde mensen aan om kritisch na te denken en om betrouwbare en authentieke informatie te zoeken. Het verspreiden van valse informatie of manipulatie van de waarheid zal Geert Groote zeker veroordeeld hebben.

Desinformatie door de tijd heen

Museum Geert Groote Huis presenteert regelmatig onderwerpen die relevant zijn voor de Deventer samenleving. Nepnieuws is zo’n actueel en belangrijk onderwerp, dat van alle tijden is. “Dankzij deze expositie willen we onze bezoekers bewust maken van de impact van desinformatie, de verspreiding ervan in onze regio en hoe het ons begrip van de werkelijkheid kan beïnvloeden. Het is interessant om te laten zien hoe desinformatie door de tijd heen verschillende vormen heeft aangenomen, van oude propaganda tot moderne digitale manipulatie. Door dit onderwerp in ons museum te presenteren, willen we onze bezoekers meer leren over nepnieuws en fact-checking en hen kritisch laten nadenken over de informatie om hen heen.”

Ervaar nepnieuws!

“Bezoek de expositie en ervaar het interactieve deepfake kunstwerk van Tijdlab. Speel daarna het Nepnieuwsspel, gemaakt door Front404, maak voor u de beste keuzes en ervaar de consequenties.” De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot en met 1 december. Toegang tot Museum Geert Groote Huis, inclusief de expositie, kost €9,50. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie over de expositie en de openingstijden op www.geertgrootehuis.nl