Stedendriehoek

Negen finalisten Het Verschil

DEVENTER – Wie wint de Deventer anti-discriminatieprijs 2017? Op dinsdag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, wordt dat duidelijk wanneer burgemeester Andries Heidema deze prijs, Het Verschil, uitreikt.

Plaats van handeling is de foyer van DOK H2O/Huis voor de Amateurkunst, Scheepvaartstraat 9. De zaal gaat open om 16.15 uur, de uitreiking begint om 16.45 uur. De entree is vrij, maar aanmelden is gewenst bij administratie@ettyhillesumcentrum.nl 

Velen hebben kandidaten voorgedragen, van wie ruim de helft op het gebied van sport en beweging. Dit betreft allemaal mensen en organisaties die het verschil maken: die hun nek hebben uitgestoken voor anderen, die groepen bij elkaar hebben gebracht of die zijn opgekomen voor kwetsbare groepen in de Deventer samenleving. Hieruit zijn negen finalisten geselecteerd, en de jury kiest uit hen de winnaar.
De inspiratie voor de prijs Het Verschil werd geleverd door een groep dappere jongeren die in 1942, uit solidariteit met hun medestudenten aan de Tropische Landbouwschool, een Jodenster gingen dragen. Voor die solidariteitsactie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort.

Genomineerden
De negen genomineerden voor de prijs zijn: Monica Sluiseman vanwege haar inzet voor de Deventer Sportploeg; sportvereniging Helios die haar deuren openstelde voor iedereen uit de wijk; de Deventer Sportploeg die zich al tien jaar inzet om mensen met een beperking mee te laten sporten bij verenigingen; het Meester Geertshuis, een inloophuis voor iedereen die behoefte heeft aan hulp en aandacht; SK Turkuaz, de zaalvoetbalclub die een diverse groep jongeren activeert en motiveert; Nuran Florissen voor haar vele sociale werk, speciaal voor de groep Vrouwen voor Elkaar; de werkgroep Vrouwen voor Elkaar, omdat zij al twintig jaar vrouwen met verschillende achtergronden met elkaar verbindt in Keizerslanden; DRC The Pickwick Players, een rugbyclub die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opneemt; Luisella Lai, die theater maakt met mensen met en zonder beperking en ook een groep is gestart voor mensen met een ggz-achtergrond.
Tijdens de feestelijke uitreiking geeft Ashwin Lankwarden de presentatie ‘Nooit meer buitenspel’. Theater Onbeperkt speelt een toepasselijke theaterscène. De presentatie is in handen van Gerja Meima, van het Etty Hillesum Centrum.

Kunstwerk
De jury bestaat uit Vincent Assink, Ashwin Lankwarden (directeur Sportbedrijf), sportwethouder Liesbeth Grijsen, Harold Viscaal (voorzitter MKB), Aynur Kök en Simone Cieraad, eerdere winnaars van Het Verschil. De genomineerden worden op 21 maart voorgesteld door Harold Viscaal. De winnaar ontvangt uit handen van burgemeester Heidema een kunstwerk van een Deventer kunstenaar en een subsidiebedrag tot 500 euro, dat besteed mag worden aan een passende activiteit.