Stedendriehoek

‘Muziek snapt iedereen wel’

DEVENTER – Woensdag 28 februari geeft Orchestre Partout een gratis concert in de Deventer Schouwburg en het Burgerweeshuis, in het kader van Deventer Internationaal.

De band Orchestre Partout bestaat volledig uit vluchtelingen. De band speelt eigen nummers. Soms komen die uit Afghanistan, dan weer uit Eritrea, maar altijd spelen alle bandleden mee. Dat vergt soms enige muzikale lenigheid; de toetsenist uit Eritrea bijvoorbeeld is een heel andere toonladder gewend dan de Afghaanse fluitspeler. En een ingewikkeld Afrikaans ritme is ook niet voor iedereen even makkelijk te volgen. Aan muzikaal leider Ted van Leeuwen de taak om het in goede banen te leiden. “Gelukkig ben ik muzikaal handig”, aldus Ted.

Een van de grootste problemen op een asielzoekerscentrum is taal, zegt Van Leeuwen. “Met al die nationaliteiten bij elkaar is het een grote Babylonische spraakverwarring, maar muziek snapt iedereen wel. De band bestaat vanaf 2011 en wisselt voortdurend van samenstelling. Elk moment kunnen leden wegvallen, als ze worden uitgezet. Maar er is ook een vaste groep van muzikanten die al wel een verblijfsstatus hebben en blijven terugkomen”, zegt Van Leeuwen.

Om 12.00 uur geeft Orchestre Partout een lunchconcert in de Deventer Schouwburg. Om 21.00 uur treedt het gezelschap nogmaals op, maar dan in het Burgerweeshuiscafé. De entree is gratis. Voor meer informatie over Deventer Internationaal, zie de website www.deventer.nl/muziekserie