Stedendriehoek

Museum De Waag brengt stadsgeschiedenis tot leven

DEVENTER – Hoe is Deventer ontstaan? Welke inwoners speelden een rol in de geschiedenis van de stad? Wat heeft de rivier de IJssel betekend voor de ontwikkeling van Deventer? Op deze vragen krijgen bezoekers van Museum De Waag antwoord in ‘Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel’.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf vrijdag 23 juni en vertelt in vijf hoofdstukken het historische verhaal van de stad. Speciaal ontwikkelde 3D-reconstructies en animaties laten zien hoe Deventer er in het verleden uitzag. Inwoners en geïnteresseerden zijn welkom voor een exclusieve preview tijdens de gratis avondopenstelling op donderdag 22 juni van 19.00 tot 21.00 uur.

Als een van de oudste steden van Nederland kent Deventer een rijke historie. De plek waar meer dan 1250 jaar geleden nog slechts een rivierlandschap te zien was, is nu een levendige stad met een indrukwekkend verleden. Nergens komt de geschiedenis van Deventer zo tot leven als bij ‘Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel’ in Museum De Waag. Topstukken uit de erfgoedcollectie, 3D-reconstructies en historische animaties maken het verleden tastbaar. Historische personages als Lebuïnus, Catharina Simons, Everhard de Saks, Herbert Dapper en Leo Halle leiden bezoekers langs de hoogtepunten uit de stadsgeschiedenis. Voor deze tentoonstelling zijn historische beelden van Deventer ontwikkeld in ‘augmented reality’, waardoor je een beeld krijgt van onder meer de nederzetting van Lebuïnus eind negende eeuw, de Brink rond 900 en de Wellekade omstreeks 1560. De expositie zal elke zomer terugkeren in Museum De Waag met andere collectiestukken, verhalen, personages en 3D-reconstructies.

Gratis tours en rondleidingen

Voor bezoekers is er een uitgebreide audiotour in het museum beschikbaar en elke zondag kan men aansluiten bij een gratis instaprondleiding om 12.30 en 14.00 uur. Museum De Waag biedt ook een audiotour aan door de binnenstad via een bijbehorende app. Deze tour verbindt de tentoonstelling met de vele historische bezienswaardigheden in de stad. De tentoonstelling ‘Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel’ is tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum De Waag aan de Brink 56 in Deventer. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten).

‘Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel’ is een productie van Deventer Verhaal in samenwerking met lokale bedrijven en organisaties, en daardoor meer dan ooit een tentoonstelling van, voor en door Deventer. Lokale ondernemers als ontwerpbureau Bestwerk, 3D Geo Solutions, Panoptes Heritage, De Mannen Zonder Pak, voice-over Peter Drost en Guide ID werkten aan de tentoonstelling mee. Deventer Verhaal werkte voor deze tentoonstelling ook samen met Kunstenlab, Ter Borch Stichting, Monumentenzorg en Archeologie Gemeente Deventer, Netwerk Cultureel Erfgoed Deventer, Deventer Onvoltooid Verleden Tijd, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Leeuwenkuil & Bureau Kunstcircuit en het Geert Groote Huis. Voor meer informatie, zie de website www.deventerverhaal.nl