Stedendriehoek

Musea Zutphen open vanaf 1 juni

ZUTPHEN – Vanaf maandag 1 juni zijn de deuren van de Musea Zutphen weer open. “We kijken ernaar uit om ons culturele erfgoed en onze beeldende kunst weer met iedereen te kunnen delen. We hebben de nodige maatregelen getroffen en hard gewerkt om het bezoek aan het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak als vanouds te laten voelen”, zegt Anne Stolwijk, pr & marketing. “We hebben veel zin in de heropening en zijn blij dat we onze bezoekers weer mogen ontvangen.” 

Tickets alleen online
De komende tijd is het nodig om vooraf online een ticket met tijdslot te reserveren. Dit geldt ook voor Museumkaarthouders en BankGiro Loterij VIP-kaarthouders. “Zo ben je verzekerd van toegang tot onze musea binnen een door jou gereserveerd tijdslot. We verkopen geen tickets aan de kassa”, aldus Stolwijk.

Samen veilig de Musea Zutphen bezoeken
Een prettig en veilig museumbezoek staat voorop. “Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging. Het protocol voor een veilig museumbezoek is te vinden op onze website en is deels na te lezen op centrale plekken in onze musea. Wij vinden het belangrijk dat onze bezoekers kunnen blijven genieten van onze collectiepresentaties en tentoonstellingen. Daarom zijn er vanaf 1 juni duidelijke routes te vinden in beide musea die bezoekers langs alle zalen en tentoonstellingen brengen. Het is voorlopig alleen toegestaan om samen met anderen het museum te bezoeken als iedereen uit de groep uit hetzelfde huishouden komt.” Rondleidingen en andere activiteiten zijn voorlopig helaas niet mogelijk, maar bij de Musea Zutphen is er een manier gevonden om audiotours toch aan te bieden. Stolwijk: “Onze audiotours zijn online te beluisteren via museazutphen.nl/audiotours. Bezoekers gebruiken hiervoor een eigen telefoon of tablet met oortjes. Oortjes zijn te koop in de museumwinkel.”

Museumcafé
Als je voor of na het museumbezoek iets bij het Museumcafé wilt bestellen, moet je vooraf reserveren. Reserveren kan bij de balie van de Musea Zutphen.

Koele Wateren mét nieuwe toevoegingen
De tentoonstelling Koele Wateren, waarin veertig oogstrelende kunstwerken van bekende meesters uit het Rijksmuseum worden getoond, is nog te zien tot en met 21 juni. En vanaf de heropening met een nieuwe toevoeging: “Tijdens de lockdown kon iedereen meedoen met de Koele Wateren Contest; we hebben heel veel mooie inzendingen mogen ontvangen. De winnaars zijn bekend en hun werken krijgen een mooie plek in de tentoonstelling Koele Wateren.”
Voor de mensen die nog even willen wachten met een museumbezoek, is er een prachtige digitale tour door de tentoonstelling Koele Wateren.

Code geel & Zonnig in Museum Henriette Polak
Vanaf begin juli is een overzichtstentoonstelling van publiekslieveling Wim Oepts te zien in Museum Henriette Polak, met maar liefst 10 werken waar de zinderende zomerhitte vanaf spat. “Hier kijk ik persoonlijk erg naar uit. Museum Henriette Polak beheert de grootste openbare verzameling van zijn werk in Nederland. Het is fantastisch om vrijwel al zijn werken te kunnen tonen. Omdat we voorlopig nog niet op vakantie kunnen, brengen wij het Zuiden naar Zutphen. De hitte van het Zuiden is bijna tastbaar in zijn doeken. Oepts zei zelf ooit dat een vlak moet vibreren, en dat is hem gelukt. Hij blinkt uit in gelaagde, haast abstracte composities en intens kleurgebruik.”

Veel om naar uit te kijken
Vanaf half juli zijn er twee nieuwe tentoonstellingen te zien. Het Stedelijk Museum Zutphen toont Verhalen van Vrijheid, een tentoonstelling waarin de vraag ‘wat betekent vrijheid voor jou?’ centraal staat. Uitgangspunt is de 75-jarige bevrijding van Nederland, maar ook andere vormen van vrijheid komen aan bod, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en vrijheid van expressie. Met werk van onder anderen Mounira El Sohl, Farzad Ariannejad en Marvel Harris. Een enorm actueel onderwerp dat ons allen bezighoudt.

Museum Henriette Polak toont de prachtige foto’s van Judith Minks: de indrukwekkende portretserie Freckles en de series Moments in time en Hotelrooms, die een unheimisch gevoel oproepen. Deze indringende series doen denken aan het werk van Erwin Olaf. De foto’s zijn tegelijkertijd intiem en afstandelijk, een intrigerende combinatie.

Stolwijk: “Wij zijn blij dat we iedereen weer mogen ontvangen in onze musea en dat we ons prachtige programma kunnen delen.”