Stedendriehoek

Multimediaal project rond onbeantwoorde liefde

GORSSEL – Wat hebben Gorsselnaar Jan Hovers, zes blazers van muziekvereniging Juliana uit Almen, een zangeres uit Lübeck en filmster Marlene Dietrich te maken met een onbeantwoorde liefde? Het antwoord wordt gegeven in een lied, videoclip, podcast en een linosnede: Hoppla! – een pakketje onbeantwoorde liefde dat eind vorig jaar in première ging.

Onbeantwoorde liefde, wie kent het niet? Ziek van verlangen, zonder dat de ander je ziet staan. In dit door Jan Hovers samengestelde multimedia-pakketje wordt onbeantwoorde liefde van alle kanten belicht. In de podcast worden zoete én bittere liefdesherinneringen opgehaald, maar wordt het fenomeen tevens wetenschappelijk ontleed. In het lied staat de tot over zijn oren verliefde man tegenover de vrouw, die weet dat hij haar niet echt vanbinnen kent. In de videoclip een eerbetoon aan Der Blaue Engel: de klassieke Duitse film bij uitstek over de tragiek van onbeantwoorde liefde. En in een linoprint staan ze naast elkaar – twee femmes fatales die – hoppla! – wel raad wisten met hunkerende mannen.

Het begon met de uitzending van de beroemde klassieke speelfilm Der Blaue Engel uit 1930. De film maakte geschiedenis doordat het de doorbraak was van de nog jonge Marlene Dietrich, die als actrice wereldberoemd zou worden. Hovers wordt gepakt door het verhaal over verliefdheid en uiteindelijk tragisch liefdesverdriet. Hij besluit er een project van te maken dat langzaam groeit.

In de vrieskou

Het muzieknummer is gebaseerd op de speelfilm. De man die als een blok valt voor een verleidelijke vrouw zonder haar echt te kennen. De vrouw die zich afvraagt wat die man in haar ziet met haar donkere schaduwzijden. Jan Hovers zing in het Engels vanuit het perspectief van de man. Dan is de vrouw aan de beurt. Daarvoor vonden de zangopnames in het Duits in Lübeck plaats, gezongen door Hanna Prins. En dan? Is dat echt Marlene die vanuit het donker naar voren stapt?
De filmsterren Lotte Lenya en Marlene Dietrich zijn met Artificial Intelligence van 78-toerenplaat losgemaakt en in het nummer te horen. Met zes muzikanten van muziekvereniging Juliana uit Almen werden de blazerspartijen opgenomen in Kapel op ’t Rijsselt in Eefde. Eenmaal in Lübeck voor de zangopnames bleek de oude Hanzestad alles gemeen te hebben met het stadje uit de speelfilm. Er blijkt echt een straatje met een café Blauer Engel te zijn. In de vrieskou (het was inmiddels -7C) werd deels de videoclip opgenomen, waarin de Almense blazers ook voorbij komen.

Hartenpijn

Wie heeft er niet ooit een onbeantwoorde liefde beleefd? In de podcast ontleedt Hovers deze vorm van hartenpijn. Hij vraagt psycholoog Vannessa Lamsvelt naar het verschil tussen verliefdheid en liefde. Hij haalt samen met zijn vrouw Petra herinneringen op aan hun eigen verliefdheden en hij duikt dieper in het verhaal van Der Blaue Engel. Luister naar deze aflevering van Pakhuis Nostalgia in je favoriete podcast-app.

Hoppla! van Jan Hovers, featuring Hanna Prins, is op Spotify en alle andere streamingplatforms te beluisteren. De videoclip vind je op YouTube. Meer informatie is te vinden op www.janhovers.nl