Stedendriehoek

Mooie mijlpalen bereiktrond prostaatkanker

DEVENTER – Onlangs heeft Radiotherapiegroep op het gebied van brachytherapie op de locatie in Deventer twee mooie mijlpalen bereikt. 250 Patiënten met prostaatkanker zijn sinds 2010 behandeld met inwendige bestraling door middel van HDR (High Dose Rate) en 1500 patiënten kregen een behandeling door middel van jodiumimplantatie. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen vanaf 40 jaar.

Bij prostaatbrachytherapie worden er radioactieve bronnen (jodiumstaafjes) in de prostaat geplaatst voor inwendige bestraling. Voor een goede dosisverdeling is het heel belangrijk dat de staafjes op de juiste plek zitten. De prostaat moet voldoende stralingsdosis ontvangen, maar omliggend weefsel, zoals het rectum, de blaas en plasbuis, moeten niet een te hoge dosis krijgen. “Radiotherapiegroep heeft een methode ontwikkeld waarmee we direct op de operatiekamer kunnen vaststellen of de staafjes op de beoogde positie geplaatst zijn, en of er plaatsen zijn met een te lage stralingsdosis. Indien nodig worden extra staafjes bijgeplaatst. Sinds 2007 worden patiënten die brachytherapie krijgen met jodiumstaafjes bij ons standaard met deze techniek behandeld. Nu zijn dat dus inmiddels 1500 patiënten. Uit een onderzoek met een groep van 1200 patiënten hebben we vastgesteld dat we met deze methode de dosisverdeling beter beheersen en dat het leidt tot betere behandelresultaten”, aldus een woordvoerder.

Sinds 2010 zijn er 250 patiënten behandeld door middel van HDR (High Dose Rate). Dit houdt in dat er in korte tijd een hoge bestralingsdosis gegeven kan worden. Dat gebeurt door middel van een bestralingsapparaat dat via slangetjes wordt aangesloten op holle naalden. Deze behandeling wordt toegepast in combinatie met meerdere uitwendige bestralingen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij prostaatkanker. Welke er wordt toegepast, hangt af van het stadium van de ziekte en van de conditie van de patiënt.

 

Speerpunt
Brachytherapie is voor Radiotherapiegroep een belangrijk speerpunt. “Er is aangetoond dat een hogere bestralingsdosis bij prostaatkanker een beter resultaat oplevert. Wij geven een hogere dosis dan gebruikelijk is met zowel uitwendige als inwendige radiotherapie. Bij voorkeur met brachytherapie, zodat de omliggende organen minder schadelijke effecten ondervinden. In Arnhem worden gynaecologische en blaastumoren behandeld met behulp van brachytherapie.”