Stedendriehoek

Modelspoorevenement in de Hanzehal Zutphen van stoomloc tot ICE trein

Modelspoorclub de Blokkendoos een Zutphense vereniging organiseert op 16 en 17 december 2023 weer een gevarieerd modelspoorevenement in de Hanzehal te Zutphen onder de naam ‘Modelspoorbeurs Zutphen’. Met deze beurs willen wij weer onze passie tonen aan een groter publiek. Daarnaast willen we graag anderen, vooral jongeren, interesseren voor deze hobby. Tijdens deze beurs besteden wij weer extra aandacht aan zelfbouw modelspoorbanen gemaakt door verenigingen en leden van stoomloc treinen tot ICE trein dit weekend rijden op een aantal modelspoorbanen complete ICE treinen die we in Nederland ook zien rijden.

Het publiek kan tijdens dit weekend weer op een vrijblijvende manier kennis maken met de hobby. We mogen geruststellen dat dit modelspoorweekend inmiddels door zijn enorme creativiteit en zeker ook de gemoedelijkheid een begrip is geworden in zowel binnen- als buitenland. Diverse mensen uit o.a. Nederland en België en verenigingen laten hier hun modelspoorbaan en bouwsels zien, van de stoomloc tot ICE hogesnelheidstreinen met een aantal nagebouwde projecten in schaal naar Nederlands en buitenlands voorbeeld. Deze mensen zijn ooit begonnen met een hobby en zijn deze verder uit gaan breiden. In de loop van hun hobbyjaren zijn er steeds mooiere en grotere modelspoorbanen gemaakt. Zo is er onder andere een vereniging uitgenodigd die bestaande huizen en gebouwen compleet namaakt van karton. Niet zomaar, maar tot in de kleinste details op schaal 1:87! Ook hebben wij een tachtigjarige die een oude Marklinbaan heeft gemaakt dat zeker herinneringen zal ophalen bij menigeen.

De jeugd heeft altijd onze aandacht gehad. Steeds meer zie je bij treinevenementen een kinderhoek waar de kinderen met veel plezier kunnen spelen met een treinbaan of onder begeleiding allerlei huizen en andere dingen kunnen maken. Ook deze beurs hebben we vereniging(en) bereid gevonden zich daarmee bezig te houden. Met de Modelspoorclub Deventer de Railclub Utrecht en de Railspijker hebben wij al langer contact en ook deze verenigingen proberen steeds meer aandacht te besteden aan de jeugd. Dit om onze hobby meer onder de aandacht te brengen van jongeren en zo ook meer ‘jonge’ leden te werven. Ook een jeugdclub uit de regio maakt zijn opwachting op deze beurs. Mede hierom heeft een van de leden een modulesysteem ontwikkeld, nl. C-TRAK De modulen zijn “bakken” van 54 bij 54 cm en gebaseerd op de geometrie van de C-rails van Märklin. Maar ook de rails van My World kunnen gebruikt worden. De modulebakken worden door de rails aan elkaar gekoppeld. Heden ten dage wordt er veel aandacht besteed aan het milieu, wij laten zien dat je met diverse oude verpakkingsmaterialen kunt hergebruiken voor deze hobby. Voor de allerkleinste hebben wij een nieuw ontworpen houten speelbaan.

De beurs in de Hanzehal is opgezet door leden van Modelspoorclub De Blokkendoos uit Zutphen. Echte liefhebbers dus! Bezoekers kunnen naast het bezichtigen van treinbanen- en projecten ook hun inkopen doen bij de vele verkopers (er is tevens een grote verkoopbeurs) en de gekochte treinen kunnen weer gratis worden getest bij de treinendokter. Zo zullen er nieuwe en gebruikte modeltreinen, onderdelen voor landschapsbouw, boeken, video’s, elektronica en nog veel meer andere zaken te koop zijn. Zelfs als u thuis ‘nog niets hebt’ en in de Hanzehal door het ‘modelspoorvirus’ wordt aangestoken, kunt u direct een startset aanschaffen. Omdat de digitale aansturing van de treinen steeds meer terrein wint en wij hier extra aandacht aan besteden zijn ook mensen met technische kennis van harte welkom

Alle kinderen t/m 11 jaar (zij hebben gratis toeging, mits onder begeleiding) maken kans op een startsets. Immers, je kan niet jong genoeg beginnen met een leuke hobby. Per dag worden er 2 treinsets beschikbaar gesteld en verloot en daarnaast hebben wij nog een leuke attentie die wij verloten.

De organisatie is van mening dat Modelspoorbeurs Zutphen wordt gemaakt door alle deelnemers groot en/of klein, wij zijn daar best trots op dat wij dit gezamenlijk weer kunnen doen en zijn van mening dat een ieder weer kan genieten van al dit moois.

Openingstijden beide dagen van 10 tot 16 uur (om 09.00 uur is het restaurant al open).

Adres: Hanzehal Zutphen, Fanny Blankers Koenweg 2, Zutphen.
Entreeprijs: € 9, – voor iedereen vanaf 12 jaar (tot en met 11 jaar gratis onder begeleiding van
een volwassenen).
Voor meer informatie: kijk op http://www.modelspoorbeurszutphen.com of op Facebook
https://www.facebook.com/Modelspoorbeurszutphen.

Kortom voor elk wat wils!
Met vriendelijke groet,

Modelspoorclub de Blokkendoos / Modelspoorbeurs Zutphen
Correspondentieadres:
T.H.A.J. Damen
tel: 06-44324111

theo-damen@hotmail.com
info@modelspoorbeurszutphen.com
www.modelspoorbeurszutphen.co