Stedendriehoek

Mini-Elfstedentocht voor basisscholieren

DEVENTER – In 1997 vond de laatste Elfstedentocht plaats. Schaatsliefhebbers hunkeren al jaren naar een nieuwe editie. De Deventer IJsclub wacht niet langer en verzorgt een Mini-Elfstedentocht voor basisschoolleerlingen. Op zaterdagochtend 7 januari kunnen alle kinderen uit Deventer en omstreken tot en met 12 jaar meedoen aan deze recreatieve tocht der tochten. Kinderen die bij DIJC schaatsen kunnen gratis inschrijven, andere deelnemers betalen 3,50 euro per kind.

Het wil niet vlotten met de échte Elfstedentocht de laatste twintig jaar, tot groot verdriet van alle liefhebbers van natuurijs in het algemeen en Erik Hulzebosch en Erben Wennemars in het bijzonder. Een paar dagen vorst worden steevast opgevolgd door herfstachtige temperaturen van tegen of net boven de tien graden Celsius, waardoor de schaatsers aangewezen blijven op de kunstijsbanen in de regio. De Scheg in Deventer speelt hier elk jaar uitstekend op in en bijna wekelijks zijn er leuke evenementen voor jong en oud om aan deel te nemen, zowel voor de recreatieve schaatsers als voor onze nationale toppers. Bijvoorbeeld de strijd om de Holland Cup wordt hier met enige regelmaat afgewerkt.

Maar zaterdag 7 januari is de Deventer ijsbaan geopend voor de schoolklassen. De baan wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een waar Elfstedenparcours, inclusief stempelposten, klûnplaatsen en bruggetjes waar onderdoor moet worden gereden. Net zoals bij Dokkum is er ook in De Scheg een keerpunt en een stuk parcours waar de deelnemers elkaar tegenkomen. En zoals het ware Elfstedentochtschaatsers betaamt, zullen de kinderen een bocht de verkeerde kant op moeten schaatsen.

Natuurlijk is het die zaterdagochtend op de ijsbaan heel gezellig. Koek en zopie ontbreken niet en een heus dweilorkest zorgt voor de muzikale omlijsting. De ervaring leert dat er ook altijd genoeg publiek is om de kinderen aan te moedigen. De afstand is zo gekozen, dat iedereen de finish kan halen. Kinderen die goed kunnen schaatsen, kunnen kiezen voor een afstand van 5 kilometer; anderen kunnen 3 kilometer rijden. Hele jonge kinderen voor wie 3 kilometer nog een hele afstand is, worden door het publiek luid aangemoedigd en krijgen bij de stempelposten een extra duwtje in de rug.

Inschrijven kan vanaf 9.15 uur in het schaatscafé op de ijsbaan. De start van de 3 kilometer is om 10.00 uur. Kinderen die de langste afstand schaatsen, starten om 10.30 uur. Muts en handschoenen zijn verplicht, ook als het niet zo koud is. Vergeet die dus niet mee te brengen. Het is mogelijk om op de ijsbaan, voor een klein bedrag, schaatsen te huren.