Stedendriehoek

Mijlpaal voor Museum MORE

GORSSEL – Wim Pijbes overhandigde onlangs de Sacha Tanja Penning 2018 aan Museum MORE in Gorssel. Het is de eerste keer dat een museum deze onderscheiding krijgt. “Museum MORE heeft het Nederlandse kunstlandschap verrijkt, al is het pas sinds 2015 open. Het heeft meerdere mijlpalen gevierd als succesvol museum en de uitstekende missie om de waardering voor Nederlandse realistische topkunst te bevorderen”, aldus Pijbes.

“Met plezier constateert de jury bovendien dat de ambities van het museum verder reiken. Het presenteert ook tentoonstellingen van kunstenaars die enigszins in de vergetelheid waren geraakt, maar die het verdienen om door een nieuwe generatie kunstkijkers ontdekt te worden.” Namens Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, nam Dominique Velda de onderscheiding in ontvangst.

Sacha Tanja (1942-2004), naar wie de prijs is vernoemd, was hoofdconservator en boegbeeld van de ING Collectie. Onder haar leiding groeide deze uit tot een van de belangrijkste bedrijfscollecties op het gebied van figuratieve kunst in Nederland. Ter herinnering aan haar nalatenschap wordt de Sacha Tanja Penning sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. De penning is een prijs ter promotie en stimulering van figuratieve kunst. Eerder ontvingen onder anderen kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert, Herman Gordijn en Philip Akkerman de onderscheiding. Aan de penning is een geldbedrag verbonden van €10.000,- beschikbaar gesteld door ING. Met dit bedrag koopt Museum MORE een werk aan van kunstenaar Lara de Moor.

Museum MORE is een initiatief van Hans en Monique Melchers. In 2015 openden zij Museum MORE in Gorssel, gevolgd door de opening van een tweede museumlocatie in Kasteel Ruurlo in 2017. Gezamenlijk ontvingen de twee locaties afgelopen jaar 270.000 bezoekers.