Stedendriehoek

‘Michelin-ster’ voor borstkankerzorg Deventer

DEVENTER – Het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis is beloond met het Europees borstkankercertificaat van Eusoma, de toonaangevende internationale organisatie op het gebied van borstkanker. Het Deventer Ziekenhuis is het tweede Nederlandse ziekenhuis dat deze erkenning krijgt. Patiënten met een vermoeden op borstkanker weten nu binnen 24 uur waar ze aan toe zijn.

Het is bijzonder wat er nu gebeurt in het Deventer Ziekenhuis. Je kunt het je levendig voorstellen. Bij controle wordt een vermoeden van borstkanker geconstateerd. De wereld staat op de kop. Je wilt niets liever dan direct weten wat er aan de hand is. Dat kan nu in het Deventer Ziekenhuis. Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis: “Patiënten zijn in zo’n situatie altijd enorm angstig en onzeker. Daarom hebben we onze zorg nu zo georganiseerd dat vrouwen binnen 24 uur na bezoek aan hun huisarts terechtkunnen in het Borstcentrum. Daarna kunnen ze binnen een dag rekenen op een heldere diagnose én -indien nodig- een behandelplan.”

‘Michelin-ster’
Het Eusoma certificaat legt op een hoog niveau (Europese) kwaliteitsrichtlijnen vast voor goede zorg aan patiënten met borstkanker. Deze internationale benchmark wordt daarom ook wel gezien als de ‘Michelin-ster’ voor de borstkankerzorg. In Europa zijn er slechts 34 instellingen die deze erkenning in handen hebben. In Nederland heeft alleen ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het certificaat. 

Bewijzen
“De kwaliteit en organisatie van onze zorg zijn tijdens meerdere inspecties zeer kritisch tegen het licht gehouden”, zegt Gita Gallé. “Dat is gedaan door borstkankerspecialisten uit heel Europa. Er is daarbij vooral gekeken of je de wensen van de patiënt echt centraal stelt en of je kunt rekenen op de allerhoogste kwaliteit in borstkankerzorg. Dat moet je echt kunnen bewijzen. Niet alleen in getallen, je moet het laten zien. Daarvoor wordt alles binnenstebuiten gekeerd. De erkenning is heel speciaal, het maakt me trots op het team. Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral van belang voor onze patiënten. Die kunnen zeker zijn van een excellente zorgkwaliteit.” Zo worden alle uitkomsten van borstkankerbehandeling gecontroleerd en past het ziekenhuis het behandelbeleid continu aan op nieuwe inzichten en feedback van de patiënten. 

Roze lintje
Recentelijk is het Deventer Ziekenhuis ook voor komend jaar weer het Roze Lintje toegekend. Een erkenning van de Borstkanker Vereniging Nederland voor goede zorg van borstkankerpatiënten. Met zowel Eusoma als het Roze lintje is goede zorg voor borstpatiënten in het Deventer Ziekenhuis gegarandeerd. Het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis is in 2016 opgericht en behandelt vrouwen in de wijde regio Salland. Per jaar ontvangt het centrum circa 1300 vrouwen met een verdenking op borstkanker. Meer info op www.dz.nl/borstcentrum