Stedendriehoek

Michael Steenhorst na veertig jaar weer herenigd met Papyrus

DEVENTER – Boekhandel Papyrus was en is een begrip in Deventer. Het antiquariaat werd in 1983, veertig jaar geleden, opgericht door Michael Steenhorst en Tom Bijsterveld. De eerste winkel startte op het adres Nieuwstraat 60, daarna werd er verhuisd naar Nieuwstraat 42. Nu is de winkel gevestigd op nummer 29-31.

“We verkochten voornamelijk nieuwe boeken voor een lage prijs”, vertelt Tom Bijsterveld. “We hadden goede afspraken met diverse uitgevers gemaakt over leveranties van partijen boeken, zodat we een breed assortiment konden voeren. In die tijd hadden we verschillende zaken en daar waren we superdruk mee. Daarom hebben we de boekhandel in 1999 verkocht. Daar hebben we later wel spijt van gehad, want we waren en zijn nu eenmaal boekenjongens in hart en nieren. Ik ben wat anders gaan doen: na mijn terugkomst uit Azië ben ik Thais restaurant Mekong in de Nieuwstraat begonnen.”

Michael Steenhorst is wel altijd blijven werken in de boekenbranche. Hij heeft een tijd boekhandel De Slegte in Apeldoorn gerund en later heeft hij gewerkt bij Nawijn & Polak. Maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kan; hij miste het bestieren van een eigen boekhandel en heeft daarom in 2019 weer een winkel in de Nieuwstraat geopend onder de naam Boekhandel ABC.

Tom: “Toen de eigenaar van antiquariaat Papyrus afgelopen augustus met pensioen ging, zag ik mijn kans schoon. Ik heb hem een voorstel gedaan, de naam Papyrus overgenomen en we hebben de zaak weer geopend. Volgend jaar worden de ABC boekhandel Nieuwstraat en Papyrus weer één boekhandel. En daarmee is de cirkel na veertig jaar weer rond en is Papyrus weer in handen van eerste eigenaar en oprichter Michael Steenhorst en dat vind ik best bijzonder. Omdat we beide zaken gaan samenvoegen, houden we tijdelijk een grote uitverkoop van duizenden boeken voor vijf euro per stuk.”

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.