Stedendriehoek

Mevrouw Noot: Een handje noten per dag

Noten zijn lekker en gezond! En ja, onder andere daarom zijn ze zo populair! Mevrouw Noot is de bekendste notenwinkel van Deventer. In het ruime pand aan de Engestraat 3 is werkelijk van alles te vinden. Allerlei soorten noten en aanverwante producten zijn hier volop verkrijgbaar. Het branden en roosteren van de noten gebeurt door Agnes zelf. Achter de balie staan meerdere bakpannen, waarin de noten worden gebakken. “Verser dan hier krijg je de noten niet!”

Een gezonde snack, goed vullend en lekker

De meeste mensen weten wel dat noten gezond zijn, maar vanwege het vetgehalte is dit soms nog – onterecht – een gevreesde snack of vleesvervanger. “Noten bestaan zelfs tot bijna de helft uit vet. En dat is goed nieuws, want het zijn voor het grootste deel meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3) en dan heb je het over écht gezonde vetten. Niet alleen helpen ze het cholesterol op peil te houden, ze beschermen ook tegen hart- en vaatziekten.” En daarmee houdt het goede nieuws niet op: naast de gezonde vetten leveren noten ook eiwitten, diverse B-vitaminen, calcium en ijzer. Het advies is dan ook een handje noten per dag te eten. Noten zijn tevens een goede vervanger voor vlees dankzij de voedingsstoffen.

Een paar noten uitgelicht

Bij Mevrouw Noot zijn het hele jaar verse walnoten te koop. Deze noot spant echt de kroon als het gaat om gezonde voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron voor omega-3 vetzuren en bevatten vitamines en mineralen die werken als krachtige antioxidanten. Ook cashewnoten zijn populair. Deze worden twee keer geroosterd en dan zijn ze geschikt voor consumptie. Deze noot bevat veel koper, magnesium, zink, ijzer en biotine. Lekker en gezond en met het ruime assortiment is er bij Mevrouw Noot voor iedereen een geschikte noot te vinden.

In de winkel zijn naast noten ook veel aanverwante cadeauartikelen te verkrijgen. “Je kunt zelf een mand samenstellen, compleet met bijvoorbeeld nootjes, marmelade en wijn. Ook is er een groot aanbod aan bijzonder serviesgoed verkrijgbaar, waaronder schalen.”

Notentips

“Het is goed om regelmatig noten te eten, maar dan wel met mate. Bijvoorbeeld een klein handje per dag. En variatie is altijd goed, ook als het om noten gaat: varieer met de soort noten en eet ze het liefst ongezouten.” Noten zijn ideaal als tussendoortje, in salades, gebak, of in de yoghurt, maar ook als aanvulling in het hoofdgerecht, bijvoorbeeld als vleesvervanger. Voor informatie en de webshop: www.mevrouwnoot.nl