Stedendriehoek

Met VluchtelingenWerk nieuwkomers op weg helpen

DEVENTER – Wanneer statushouders van een asielzoekerscentrum naar een eigen woning verhuizen, komt er veel op ze af. Ze spreken vaak de taal nog niet goed, en weten niet wat er allemaal geregeld moet worden en hoe ze dat kunnen doen. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland ondersteunen statushouders in deze drukke periode. Ariën Kroon is een van hen.

“Toen ik jong was, gaf ons gezin vluchtelingen uit verschillende landen onderdak, waardoor ik al vroeg leerde dat je anderen kunt helpen in tijden van nood.” Ariën Kroon (57 jaar) is nu anderhalf jaar vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland. Hij begon als baliemedewerker, in die tijd verwees hij mensen door naar de maatschappelijk begeleiders. Maar hij wilde juist zelf die begeleidende rol op zich nemen en zo wisselde hij van zijn rol als baliemedewerker naar maatschappelijk begeleider. “Ik wil mijn cliënten altijd naar huis laten gaan met een lach op hun gezicht, want samen zoeken we naar de juiste oplossingen.”

Hulp en warmte

Als maatschappelijk begeleider regel je niet alleen praktische zaken, je helpt nieuwkomers ook sociaal op weg in hun buurt, zodat ze aansluiting vinden bij hun buren, de weg weten te vinden naar een buurtcentrum of bibliotheek. Ariën merkt hoe belangrijk hij kan zijn voor mensen. “Het is mooi om te zien hoe al die mensen hun draai hebben gevonden in de gemeente.”

Een uitdaging die voldoening geeft

Persoonlijke hulp geven aan een nieuwkomer kan best een grote stap zijn voor mensen. Ariën: “Soms moet je veel geduld hebben met cliënten. Met de ene cliënt heb je intensief contact, met de ander minder intensief omdat iemand het snel zelf oppakt. Maar het geeft mij in elk geval veel voldoening: zoveel verschillende culturen leren kennen en het leven bekijken vanuit een ander perspectief.”

Vrijwilliger worden in Deventer

“In Deventer is op dit moment plek voor nieuwe maatschappelijke begeleiders. Je kunt al vanaf vier uur per week nieuwkomers ondersteunen bij het maken van een nieuwe start. De locatie in Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de bus stopt om de hoek van het kantoor. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk Nederland? Ga dan naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie. Je kunt je daar ook meteen aanmelden.”