Stedendriehoek

Met Maarten veilig de bergen in

DEVENTER – Sinds kort mag Deventenaar Maarten Visser zich officieel bergwandelgids noemen. Hij heeft met goed gevolg een intensieve, driejarige opleiding tot International Mountain Leader (IML) afgelegd. Nu mag hij aankomende zomer voor het eerst zelfstandig een groep bergwandelaars door de bergen gaan gidsen.

Die liefde voor de berggebieden is al vroeg ontstaan, vertelt Maarten, die in het dagelijks leven zelfstandig projectmanager civiele techniek is. “Ik bracht van jongs af aan met mijn ouders de vakanties door in de bergen van Frankrijk, Zwitserland, Italië of Oostenrijk. Vond het sowieso altijd lekker om buiten te zijn in de bergen. Dat waren destijds nog ‘gewone’ wandeltochten. De echte omslag kwam toen ik een jaar of achttien was en mijn vrienden meestal op vakantie naar Salou of iets dergelijks wilden. Maar een week lang overdag op het strand liggen en ‘s avonds uitgaan trok mij niet zo.”

Maarten Visser gidst je deze zomer veilig door de Alpen

Dus ging hij op zoek naar een ander type vakantie. Daarbij kwam hij uit bij een opleiding die door de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging)  werd verzorgd. “Dat was een jeugdcursus basis alpine techniek van een week in Oostenrijk. Dat vond ik zo geweldig, ik heb daar ook gelijkgestemde vrienden ontmoet, dat ik een paar jaar lang elke zomer een nieuwe cursus, voor steeds verder gevorderden, heb gevolgd. Van lieverlee deden we ook steeds meer beklimmingen in de Alpen. Eerst ging er een vriend mee, later mijn vriendin die nu mijn vrouw is. Ze begon ook met bergwandelen en vond het gelukkig zo leuk dat we al snel al onze vakanties samen in de bergen konden doorbrengen. We hebben samen op mooie vierduizenders gestaan!”

Bergwandelgidsopleiding  
De gids met wie Maarten regelmatig op pad ging, stelde op een gegeven moment voor dat hij een vervolgopleiding zou gaan doen. “Ik dacht aan een berggidsopleiding, maar dat is echt een fulltime job, dat vond ik te veel van het goede. Maar hij wees me erop dat er ook een opleiding tot Internationaal Mountain Leader (IML), ook wel bergwandelgids, bestaat en dat vond ik wel heel interessant. De IML is een Nederlandse opleiding onder auspiciën van de internationale bergsportfederatie UIAA. Voor je mag deelnemen aan de opleiding moet je een toelatingsexamen afleggen. Hiermee moet je kunnen aantonen dat je over voldoende ervaring op verschillende terreinen beschikt om zelfstandig onderweg te zijn in de bergen en je te kunnen redden tijdens onvoorziene situaties.”

Allround opleiding
De IML-opleiding duurt drie jaar en bestaat uit theorietoetsen, stages en praktijkweken, zoals huttentochten en wandeltochten op sneeuwschoenen. Daarbij komen heel veel verschillende onderwerpen aan bod zoals lawinekunde, kennis van flora en fauna, weerkunde, risico’s kunnen inschatten, geologie, navigatie, groepsleiderschap en nog veel meer. Maarten: “Je moet bijvoorbeeld iemand die onder de sneeuw is bedolven, binnen enkele minuten kunnen redden. Opleiders brengen je tijdens de opleiding soms bewust in lastiger situaties zoals moeilijk begaanbare paden of steiler terrein om je te testen. Tijdens een winter hebben we een keer midden op de berg in een zelf gegraven sneeuwhol moeten overnachten. En dat kan nog best verrassend comfortabel zijn als je de tijd neemt en de juiste uitrusting bij je hebt…”
De opleiding bracht hem naar berggebieden in Marokko, Zweden en uiteraard de Alpen. “Dat zijn allemaal verschillende gebergtes met andere omstandigheden en culturen. Ik vind zelf de Alpen heel mooi en divers en dan vooral het Noord-Italiaanse deel. Het is de mix van goed eten en het wat ruigere, minder gestructureerde en het verkennen van soms nog onbekende dalen die mij erg aanspreekt. Terwijl het in Oostenrijk allemaal wat meer aangeharkt is.”

Eerste reizen
Nu Maarten bergwandelgids is leidt hij deze zomer meerdere bergwandelreizen voor de reisorganisatie bergwandelen.com. “Deze club biedt kleinschalige bergwandelreizen aan waarbij ik, als reisleider, voor het eerst met een onbekende groep mensen op pad zal gaan. Dat zal deze zomer een huttentocht in Oostenrijk worden en een reis die bestaat uit dagtochten door de Zwitserse Alpen. Vooraf  is er altijd een kennismaking met de deelnemers waarin naar ervaring en dergelijke wordt gevraagd. Je kunt immers niet zomaar terug als halverwege zou blijken dat niet iedereen mee kan komen. Ik kan niet wachten om deze zomer zelfstandig mijn eerste tochten te gaan gidsen en met reisgenoten de bergen te gaan beleven!”

Wil je op de hoogte blijven van de reizen, dan kun je Maarten volgen op Instagram @mountain.maarten.