Stedendriehoek

Met je smartphone het bos in

Theekoepeltje op De Kranenkamp. (Foto: IVN Deventer)

DEVENTER – De Kranenkamp en de Moespotleide in Diepenveen vormen een mooi gebied van stichting IJssellandschap, waar de natuur zich van verschillende kanten laat zien. Maar wat komt er allemaal kijken bij het beheer en welke keuzes moet IJssellandschap daarbij maken? Daar kun je nu al wandelend meer over te weten komen dankzij een digitale IVN-gids: de app IVN Routes. Met de route op je smartphone wandel je door het gebied en krijg je onderweg informatie over het bos- en natuurbeheer van IJssellandschap.

IVN-afdeling Deventer heeft in samenwerking met IJssellandschap een route ontwikkeld, waarin het bos- en natuurbeheer centraal staat. Op De Kranenkamp wandel je door verschillende soorten bos en natuur, ieder met hun eigen vorm van beheer. Je ontdekt zo wat er nodig is om de toekomst van een oud park, een recreatiebos en nieuwe natuur veilig te stellen. De wandeling start en eindigt bij NuNu aan de Raalterweg in Schalkhaar. Je wandelt door het 19de-eeuwse parkbos en via het recreatiebos met 18de-eeuwse lanen naar de Moespotleide, waar IJssellandschap in 2008 samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta 30 hectare nieuwe natuur heeft gecreëerd. Ook een stukje voormalig productiebos dat aan de letterzetter-kever ten prooi is gevallen, komt aan bod.

Voor wie meer wil weten over het beheer van het parkbos en oude lanen, natuurlijke bosverjonging, het dode-bomenbeleid, de instandhouding van moerasvegetatie en andere beheervraagstukken, is deze nieuwe wandeling een aanrader. Installeer via Google Play of de App Store de gratis app IVN Routes, tik vervolgens bij ‘zoeken’ Deventer in en je krijgt een lijst routes in de omgeving van Deventer, waaronder die over De Kranenkamp. Download de route en ga aan de wandel. IVN Routes biedt wandel- en fietsroutes door het hele land. Het zijn er inmiddels meer dan 400.