Stedendriehoek

‘Met dit elftal worden ze geen kampioen’

MAASTRICHT/DEVENTER – De competitiestart verliep ontnuchterend. Hans Hoevers, de misschien wel allertrouwste van alle trouwe Eagles-supporters, stapte vrijdagavond tegen tienen hoofdschuddend van de tribune nadat Go Ahead Eagles in de slotminuten de overwinning onbegrijpelijkerwijs uit handen had gegeven. De voorstelling bij MVV stemde ’hansgoahead’ somber. “Met dit elftal gaat Go Ahead Eagles geen kampioen worden.”

De 50-jarige inwoner van het Utrechtse Oudewater ging als klein ventje al met zijn vader mee naar de Adelaarshorst. Hij reisde zijn favoriete club al door het hele land achterna, toen de geboortekaartjes van de huidige Eagles-spelers nog gedrukt moesten worden. In vaderlandse voetbalstadions en McDonald’s-vestigingen onderweg geldt de uitgesproken voetballiefhebber als een bekend gezicht. Hoewel hij er na de degradatie uit de eredivisie zwaar de smoor in had, stapte hij bij de aftrap van de Jupiler League toch maar weer in de auto voor een meer dan 200 kilometer lange rit vanuit zijn woonplaats naar Zuid-Limburg. Het roodgele bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

 

“Van alle supporters van Go Ahead Eagles maakt niemand jaarlijks meer kilometers dan ik. Iedere thuiswedstrijd is voor mij al een uitwedstrijd. Meer dan 120 kilometer heen. Meer dan 120 kilometer terug. Bijna 250 kilometer. Ik denk dat ik de afgelopen tien jaar misschien tien competitie- en bekerwedstrijden heb gemist. Ik heb ver boven de duizend officiële wedstrijden gezien”, geeft Hoevers al meer dan drie decennia lang op geheel eigen wijze blijk van het begrip clubtrouw.

 

Met opnieuw een jaar ‘biercompetitie’ in het verschiet moet hij wel eerst een beetje op gang komen, geeft hij toe. De oefenperiode liet hij weloverwogen aan zich voorbij gaan. “De motivatie om te gaan kijken was er niet zo. Ik kan de voorbereiding voor volgend jaar ook al inkleuren. Ik wilde tegen Almere City gaan, maar die wedstrijd ging dus plotseling niet door. De burgemeester van Voorst heeft het verpest. Volstrekte onzin zulke dingen te verbieden.”

 

Hij baalt nog altijd stevig van de degradatie. “Het was een dramatische beslissing om Hans de Koning te ontslaan. Go Ahead Eagles-onwaardig. Maaskant was zeker geen verbetering. Die heeft niets kunnen veranderen. Twente-uit wonnen ze, maar ze hadden in Enschede evengoed met 18-1 kunnen verliezen. Daarna verloren ze alles. Voor hoe ze bij Feyenoord speelden heb ik me echt kapot geschaamd. Een absoluut dieptepunt. Voor de winterstop hebben ze meer punten gehaald met een ploeg die minder sterk was. Die Bekking had daarvoor eens goed in de spiegel moeten kijken. Je moet soms ook een beetje geluk hebben, maar het had niet gehoeven. Doodzonde.”

 

De doorgewinterde ‘hansgoahead’ maakte alles al mee. Hij verbaast zich niet meer zo gauw ergens over. “Ik kan nog geen oordeel geven over de nieuwe spelers. De meesten ken ik niet. De linksback van FSV Frankfurt zegt mij niet zoveel. Wat dit seizoen gebeurt, hangt mede af van of iedereen blijft. De nieuwe trainer heeft misschien bij Feyenoord op de bank gezeten. Hij is mij daar niet zo opgevallen. Maar ik laat me graag verrassen. Als Go Ahead Eagles de play-offs niet haalt, moet het zich diep schamen”, is hij duidelijk.

 

De valse competitiestart in Maastricht maakte ‘hansgoahead’ al wel wijzer maar niet vrolijker. “Ik heb het al wel gezien: er staat geen kampioensteam. Het is niet goed genoeg. Ik vrees dat het een heel lang en lastig seizoen wordt. Zo’n jaar als De Graafschap vorig jaar had. Zo’n trainer moet dat toch ook kunnen zien? Ze mogen wel een cursus verdedigen volgen. Als ze geen kampioen worden, moeten ze zorgen in april bij de start van de play-offs in vorm te zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze het kunstje voor de derde keer flikken. Maar ja, je weet het nooit, hè…”

 

De vaste Eagles-klant sinds jaar en dag juicht de verdere professionalisering binnen de organisatie wel toe. Of het op het veld structureel beterschap brengt, betwijfelt hij. “Ik ben bang dat Go Ahead Eagles nooit een stabiele eredivisieclub wordt. De club heeft stappen gemaakt. Heel mooi. Op spelersgebied lukt het uiteindelijk niet. Het kan misschien drie jaar goed gaan, maar dan vliegen ze er in het vierde jaar toch uit. Hoger dan een vijftiende plaats in de eredivisie komt Go Ahead Eagles nooit.”