Stedendriehoek

Menselijk perspectief aan satelliet

DEVENTER – Ischa den Blanken presenteert zijn nieuwe werk VOYAGER, vernoemd naar de ruimtesonde die sinds 1977 op zoek is naar de rand van ons melkwegstelsel. Ondersteund door de animatie van Mans Weghorst en muziek van Pablo Kleinsmann (viool en synth), verhoudt Ischa zich met dit werk tot Het Grootse. Hij geeft een menselijk perspectief aan de satelliet, zwevend in de oneindigheid, bestemming onbekend.

VOYAGER verkent de paradoxale verbinding die we kunnen voelen tot het onmetelijke en de troost die we kunnen putten uit metafysische onzekerheid. Het werk is online op Spotify te beluisteren en te bekijken via de website ischadenblanken.nl.

APORIA

VOYAGER maakt deel uit van en is het eerste werk binnen APORIA: een bundel van vijf poëtische audiowerken. APORIA is een multidisciplinair en transmediaal project waarin zeer getalenteerde kunstenaars uit uiteenlopende disciplines zich tot de audiowerken van Ischa verhouden. Zo ontstaan naast de luisterwerken bijvoorbeeld een animatie, dansfilm, graphic novel en live performances rondom de thema’s uit Ischa’s teksten.

Met taal, muziek en sounddesign worden filosofische thema’s op persoonlijke wijze onderzocht. Welke rol spelen oneindigheid, natuur, potentie, breekbaarheid, tijd, sterfelijkheid, bewustzijn? Welke rol speelt ons denken, verlangen, twijfelen en niet weten in ons in-de-wereld zijn? Hoe verhouden we ons tot een wereld waarin geen eenduidige antwoorden lijken te zijn? Tot juni presenteert Ischa elke laatste zondag van de maand een nieuw werk van APORIA.

Spoken Award

Ischa den blanken (1991, Deventer) is maker, schrijver, spreker en filosoof. Hij studeerde in 2015 af als docerend theatermaker op ArtEZ Arnhem en behaalde in 2022 de Master continentale filosofie aan de Radboud Universiteit. Als dichter won Ischa in 2017 de Spoken Award voor Storytelling. Zijn spoken word hoorspel ‘Danny Jenny’ werd bekroond met de NTR Podcastprijs 2020. Hij gaf acte de présence op verschillende podia, waaronder dat van Poetry International, Oorzaken festival, Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen, Woordwaarde festival en Met Andere Woorden.