Stedendriehoek

Meeste winkels in Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat zijn ook nu geopend

DEVENTER – De Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat blijven ook in coronatijd goed winkelbare straten. Een flink aantal ondernemers heeft ook nu de deuren gewoon open. Soms is het aangepast, zoals de vele eetgelegenheden waar afhalen wel mogelijk is, maar ter plekke opeten nu niet. Of de openingstijden zijn aangepast. Maar ook in deze tijd, waarin de wereld even stil staat, staan de ondernemers hier gewoon voor de klanten klaar.

De straten zijn rustiger dan gewoonlijk als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus en dat betekent minder doorloop voor de winkeliers. Maar de mensen die gaan winkelen, die komen gericht naar de winkel toe. Het betekent geen fietsers die richting de bibliotheek door de straat fietsen, geen toeristen die deze straat als aanlooproute naar de ‘bekende winkelstraten’ gebruiken en geen marktbezoekers die aan de andere kant van de binnenstad verkeren. In de Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat kun je op veilige afstand van elkaar je boodschappen doen.

De Ontmoeting is een van de ondernemingen die de deuren sinds de corona-uitbraak heeft opengehouden. Jacqueline Cloo vertelt dat de mensen die hier komen winkelen juist merken dat dit ook nu heel goed kan: “Met voldoende ruimte, doekjes bij de deur om de handen schoon te maken en aan elkaar denken, merken we dat het de mensen een gevoel van veiligheid geeft. Als we allemaal rekening houden met elkaar, kunnen we heel wat bereiken, ook nu.” Bij de scharrelslager die te vinden is in de Nieuwstraat staat een klant binnen, terwijl buiten een aantal klanten rustig de beurt afwacht. Een scharrelslager, een meubelzaak, een slotenmaker, maar ook een tattooshop en een uitgebreide winkel waar alle denkbare kook- en bakspullen zijn te verkrijgen. Allemaal ondernemingen die, ondanks dat het lijkt alsof de Nieuwstraat de meest wisselende straat van Deventer is, hier al jarenlang steevast op dezelfde plek zitten.

Eten en drinken afhalen

De multi-culti-straat; zo wordt de Nieuwstraat ook wel genoemd, verwijzend naar het grote aantal eettenten uit allerlei culturen. En nee, hier kun je op dit moment niet gaan zitten om je favoriete hap te eten, maar afhalen kan bij de meeste zaken wel. Zo begint de straat vanaf de Engestraat met een Italiaanse zaak en eindigt de straat met shoarma en kebab. Wat daar tussenin zit? Onder andere sushi, Turks, kraakverse broodjes, Thais en patatjes speciaal. De meest uiteenlopende specialiteiten. En dat dicht bij elkaar.

Verbetering uitstraling gaat ook nu verder

Alweer een tijdje geleden is de uitstraling van de Nieuwstraat sterk verbeterd, met kleine groenperkjes voor de winkels, een aantal panden zijn opnieuw in de verf gezet en een ondernemingsvereniging die ervoor zorgt dat het winkelaanbod in de straat divers is. De komende week worden de geveltuintjes en de vrolijk geschilderde prullenbakken weer voorzien van nieuwe plantjes. De geveltuintjes in de Nieuwstraat hebben cortenstalen randjes die aansluiten op de tuintjes voor het oude Postkantoor.

Maar ook de nabij gelegen T.G. Gibsonstraat moet zeker niet vergeten worden. Met de bouw van een supermarkt, met daarboven appartementen en een gerenoveerde parkeergarage, is ook deze straat klaar voor de toekomst. De parkeergarage zorgt voor een flinke toename van parkeergelegenheid en dat is geen overbodige luxe in de binnenstad van Deventer.

Wil je de winkels in de Nieuwstraat bezoeken? Neem dan even een kijkje op de website van de winkel voor de actuele openingstijden.