Stedendriehoek

Max Verstappen naar Speelgoedmuseum

DEVENTER – De nieuwe gast in het Speelgoedmuseum Deventer is bekend. De wereldberoemde poppenmaker en -speler Max Verstappen krijgt vanaf 2 oktober een eigen expositie over zijn leven en het ambacht als poppenmaker.

Poppenmaker en -speler Max Verstappen, bekend van nostalgische kinderseries als Otje en Ibbeltje en zijn eigen theatervoorstellingen, is de nieuwe gast van het Speelgoedmuseum. In de expositie ‘Max Verstappen: Master of Puppets’ wordt zijn leven en de bijzondere ambacht als poppenmaker en -speler uitgelicht. Zo wordt er aandacht geschonken aan Verstappens vroegste poppen die hij als kind maakte tot aan de hedendaagse poppen die hij maakt voor musicals en theatervoorstellingen.

Echte wezens
Als 7-jarig jongetje werd Max Verstappen (1957) voor het eerst gegrepen door het poppenvirus. Max was in zijn tienerjaren vaak te vinden in lokale theaters. Waar hij als manusje-van-alles begon, assisteerde hij al gauw de poppenspeler bij zijn voorstellingen. Omdat een opleiding tot poppenmaker of poppenspeler toen nog niet bestond, koos Max voor de lerarenopleiding handvaardigheid en tekenen. Max Verstappen werkt als regisseur, schrijver en producent aan diverse tv- en theaterproducties. In zijn leven heeft al hij meer dan honderd poppen gemaakt. Zo stond hij aan de wieg van de poppen uit de Annie M.G. Schmidt-series Otje en Ibbeltje, maar ook van Raaf uit Huisje Boompje Beestje van SchoolTV. Met zijn poppen reist Max door het hele land. “Voor kinderen zijn het echte wezens. Hun fantasie is namelijk zo rijk dat zij moeiteloos van alles waarnemen wat ik niet eens laat zien. Elke voorstelling is daarom ook voor mijzelf nog steeds een betoverende belevenis.”

Museumbezoek
De expositie over Max Verstappen komt na de huidige expositie, waarin het werk van ontwerper Floris Hovers centraal staat. Die tentoonstelling is nog tot 1 september te zien. Alle informatie over het museumbezoek is te vinden op www.hetspeelgoedmuseum.nl.