Stedendriehoek

Marieke van Sqin Huidcoaching: ‘Heerlijk dat ik mijn handen weer kan laten werken’

Sinds afgelopen week zijn een aantal versoepelingen in de coronamaatregelen doorgevoerd. Zo mogen middelbare scholen weer op locatie lesgeven en mogen de kappers en andere contactberoepen weer aan het werk. Daarnaast kunnen niet-essentiële winkels op afspraak klanten ontvangen en mogen jongeren tot 27 jaar weer met elkaar sporten.

Na opnieuw 11 weken de deuren dicht te moeten houden, kunnen de contactberoepen weer aan het werk. De productverkoop liep nog wel door, maar Marieke van Sqin Huidcoaching is blij dat ze de huid van haar klanten weer mag behandelen. “Heerlijk dat ik mijn handen weer kan laten werken. De mensen hebben duidelijk behoefte aan huidcontact, maar ook is dit nu een uitje voor veel mensen. Even de deur uit, even lekker jezelf verwennen. De hygiëne ligt in onze branche altijd al hoog, dus wat nu anders is, is dat ik tussendoor de deurklinken en het toilet vaker schoonmaak. En ik draag nu een mondkapje tijdens de behandelingen, iets dat ik voorheen niet gewend was maar eigenlijk wel prettig vind. We zullen deze periode met zijn allen moeten doorkomen, waarbij hopelijk wordt stilgestaan bij het feit dat ondernemers de dupe zijn van de mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Bij de eerste sluiting kregen wij een vergoeding vanuit de overheid, maar tijdens deze tweede sluiting niet en dat is zuur. Laten we dus samen zorgen dat we zo snel mogelijk weer van alles kunnen genieten. Ik ben dolgelukkig dat ik in elk geval weer de huidjes van mijn klanten mag laten stralen!”

Middelbare scholen

Voor zover de scholen gesloten waren – praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en onderwijs voor kinderen van ouders met vitale beroepen ging door – mogen deze sinds afgelopen week weer op locatie lesgeven. Voor elke school/locatie gelden andere regels doordat er met andere groepen leerlingen en ander onderwijs wordt gewerkt, geeft Het Etty Hillesum Lyceum aan. Sinds afgelopen week wordt er een combinatie van online en live onderwijs op 1,5 meter afstand aangeboden in alle vijf de scholen. In de praktijk komt het er op neer dat de meeste leerlingen ongeveer de helft van de week naar school gaat, zo’n 2,5 dag per week. Voor de eindexamenleerlingen op De Marke, Het Vlier en de vrijeschoolleerroute Het Corberic geldt dat zij alle dagen op locatie zijn. Dit geldt ook voor de leerlingen van het praktijkonderwijs op Arkelstein, maar praktijkonderwijs ging ook door tijdens de sluiting van de scholen.

“De komende jaren wordt extra geld aan scholen geboden om de vertragingen die de leerlingen tijdens de coronaperiode hebben opgelopen op te vangen. Dit geld komt uit het Nationale Programma Onderwijs, een landelijk ondersteuningsprogramma waaruit bijvoorbeeld extra handen in de klas betaald kunnen worden.” Er is nog niet bekend hoe dit geld besteed gaat worden door de scholen. Daarover volgt overleg met ouders, leerlingen en docenten. Op de vraag over hoe de jongeren op 1,5 meter afstand wordt gehouden, gezien zij op straat ook in groepen zonder afstand verblijven, wordt geen reactie gegeven.

‘Verander de maatregelen niet steeds’

Dit is de boodschap die Rogier van Kitchen Corner heeft. “Haal de avondklok naar voren, voor mijn part om 19.00 uur, maar verander niet om de paar weken de maatregelen. Mensen kunnen niet tegen verandering. Wij merken in de winkel dat bij elke duidelijke wijziging in de winkelregels dat mensen hier eerst weer aan moeten wennen. Click and collect, bezorgen aan huis en nu weer winkelen op afspraak… elke keer duurt een kleine twee weken voordat mensen hier aan gewend zijn en er weer gebruik van maken. Mensen gaan op de rem, ze gaan afwachten als er iets ‘nieuws’ op komst is, dat merk je ook op de dag van de persconferenties. Houd dan maar deze laatste maatregel – winkelen op afspraak – en als er iets anders moet dan graag de vier uur overbruggingstijd er af – tot genoeg mensen de vaccinatie hebben gehad en de winkels weer volledig open kunnen.”

‘Kijken naar wat wel kan’

Voor de sportscholen werden er begin maart geen versoepelingen aangekondigd, maar buiten sporten met twee personen mag wel. “Direct na de sluiting in december gingen we bedenken wat we voor onze leden konden doen”, vertelt Joost van Fit For Life Sports. Hij plaatste begin januari drie tenten voor zijn sportschool waarin twee personen individueel kunnen trainen. In overleg met de gemeente mogen er drie sporters tegelijk trainen dankzij de grootte van de tent. “Elk half uur starten nieuwe sporters in de tenten. Gewoon kijken wat wel kan en daarin het maximale bieden aan je leden, dat is wat je nu kunt doen. Veel van onze leden maken gebruik van deze mogelijkheid tot sporten, want niet iedereen is immers goed in het volgen van online lessen. Ook het ‘even er uit zijn’ speelt daarbij mee. Met het voorjaar in het vooruitzicht – en hopelijk weer het sporten in groepen op het terrein van Roto Smeets – zien wij de toekomst in elk geval zonnig in.”