Stedendriehoek

Literaire lezing Lanoye  

De veelzijdige Belgische schrijver Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 1958) geeft op zondagmiddag 15 oktober van 15.00 tot 17.00 uur een lezing in theater Mimik, Achter de muren Vispoort 8, op uitnodiging van Vereniging Deventer Literair.

Als jongste zoon van een slager studeerde Lanoye Germaanse filologie en sociologie in Gent. Hij studeerde af op een scriptie over de poëzie van Hans Warren. In Nederland werd hij bekend na zijn televisieoptreden bij Sonja Barend naar aanleiding van de autobiografische verhalenbundel ‘Een slagerszoon met een brilletje’.

Lanoye bewerkte klassieke toneelstukken zoals Mamma Medea (vrij naar Euripides), Mefisto for ever (vrij naar Klaus Mann). Met regisseur Guy Cassiers werd hij uitgenodigd om in Avignon vijf avonden voor het Palais des Papes hun historische stuk over Jeanne d’Arc op te voeren voor 10.000 toeschouwers. Er verschenen daarna veel romans, toneelbewerkingen, verfilmingen, een poëzieweekgeschenk in opdracht van CPNB en nog veel meer.

Zondag 15 oktober zal het vooral gaan over het laatste boek ‘De Draaischijf’ uit 2022. Een lijvige roman waarin kunst, collaboratie, lafheid en tomeloze ambitie de drie innig verbonden levens vermalen van acteur-regisseur Alex Desmedt, zijn vrouw en steractrice Lea Liebermann en zijn broer Rik Desmedt, een dirigent-componist die voluit de kant van de nazi’s kiest.

Leden van Vereniging Deventer Literair hebben gratis toegang tot de bijeenkomst. Hun introducés betalen €8,-, evenals bibliotheekleden. Niet-leden betalen €12,-. (Foto: Arthur Los)