Stedendriehoek

Literaire lezing auteur Bakker

DEVENTER – ‘Ik heb vader naar boven gedaan’ was de ijzersterke eerste zin uit de debuutroman ‘Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker in 2006. Het was meteen een bestseller, werd bewerkt voor theater en film en verscheen in meer dan dertig landen.

Gerbrand Bakker komt op zondag 19 maart naar Deventer. Hij houdt een lezing voor geïnteresseerden en voor leden van Vereniging Deventer Literair in Theater Mimik om 15.00 uur. ‘Perenbomen bloeien wit’ (jeugdroman 1999), ‘Juni’ (2009), ‘De omweg’ (2010) zijn andere werken van hem. Om zijn writer’s block te doorbreken begon Bakker aan een dagboek, dat resulteerde in twee nieuwe werken: ‘Jasper en zijn knecht’ (2016) en ‘Knecht alleen’, die verschenen in de prestigieuze reeks Privé-domein. In 2022 verscheen er weer een roman: ‘De kapperszoon’, waarover Gerbrand Bakker op zondagmiddag 19 maart om 15.00 uur in theater Mimik komt vertellen.

Gerbrand Bakker (Wieringerwaard 1962) is auteur, ondertitelvertaler, columnist (Trouw) en hovenier. Bakker studeerde Nederlands en rondde daarna een vakopleiding voor hovenier af. In zijn jonge jaren was hij in zijn vakanties huisschilder en kwam zo bij Dolf Verroen over de vloer. Daar leerde hij ook andere schrijvers kennen, zoals Nannie Kuiper en Paul Biegel. De sfeer in dat huis, met mooie kunst aan de muur en interessante gesprekken, dat wilde Gerbrand Bakker ook. Het was een onbekende wereld voor deze boerenzoon. Zo is Gerbrand Bakker geïnspireerd geraakt om eerst een etymologisch woordenboek voor kinderen te schrijven en daarna een jeugdroman. Later volgden romans en columns. Sfeer is bij Bakker een erg belangrijke component in zijn boeken.

De toegang voor de bijeenkomst in Mimik, Achter de Muren Vispoort 8 -10, is gratis voor leden, introducés en bibliotheekleden betalen €8,-, niet-leden betalen €12,-. (Foto: Bart Koetsier)