Stedendriehoek

Literaire bijeenkomst met Jaap Robben

DEVENTER – Jaap Robben wordt zondag 17 september om 15.00 uur in de theaterzaal van Mimik geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Deze bijeenkomst is georganiseerd door Vereniging Deventer Literair.

Jaap Robben (1984) is een schrijver/dichter van een divers oeuvre van gedichtenbundels voor kinderen, boeken voor young adults en voor volwassenen die veel te zeggen hebben. Hij behandelt allerlei soorten brandbare thema’s met veel tact en empathie. In de roman Birk (2014) loopt de hoofdpersoon rond met een groot geheim, dat te maken heeft met de plotselinge dood van zijn vader, waar hij bij was.

Zomervacht (2018) gaat over een jongen die met zijn vader aan de rand van de maatschappij leeft en de zorg voor zijn gehandicapte broertje op zich moet nemen. Het boek stond op de longlist van de International Booker Prize. Zwijgmannen (2021) is de bundeling van columns die in Trouw verschenen over zijn Poolse klussers.

Het nieuwste boek Schemerleven (2022) beschrijft hoe er in de jaren 50 werd omgegaan met kinderen van ongehuwde moeders. Dat onderwerp bleek zoveel op te roepen, dat Jaap Robben een onverwachte hoeveelheid mails en reacties kreeg van vrouwen die hetzelfde hadden meegemaakt. De aanleiding voor dit boek was een gedicht dat hij op verzoek schreef, in zijn rol als stadsdichter van Nijmegen, ter nagedachtenis aan de vele doodgeboren, ongedoopte kinderen die tussen 1950 en 1980 werden weggenomen na de bevalling en stiekem begraven moesten worden langs de heggen buiten begraafplaatsen.

De boeken van Jaap Robben zijn vertaald in vijftien talen en zijn ook verfilmd.

De lezing is gratis te bezoeken door leden van Vereniging Deventer Literair (neem het lidmaatschapskaartje mee). Introducés betalen €8,-, evenals bibliotheekleden. Niet-leden betalen €12,-. (Foto: Stephan Vanfleteren)