Stedendriehoek

Liefst tienduizend boompjes en struiken erbij!

DEVENTER – Deze maand start de Grote Vergroeningsactie Deventer/Olst-Wijhe. Bewoners van deze gemeenten kunnen zich aanmelden voor gratis zaailingen van boompjes of voor een gemengde haag met korting.

Zaailingen zijn jonge boompjes die rond een moederboom ontkiemen. Stichting De Ulebelt organiseert oogstdagen om inheemse boompjes te oogsten en uit te delen, zodat ze op kansrijke plekken kunnen uitgroeien. Op uitdeeldagen kunnen ze gratis worden opgehaald. Het gaat om soorten als eik, hulst, es, wilg, populier en lijsterbes.

Plantdag

Stichting Hoopheggen, een Olster stichting, doet ook mee met de Grote Vergroeningsactie. Zij maken het mogelijk voor de inwoners van gemeente Olst-Wijhe om een heg aan te vragen. Als een tuinbezitter of terreineigenaar minimaal 10 meter ruimte heeft voor een haag, komt die in aanmerking voor hulp, zowel praktisch als financieel. Stichting Hoopheggen levert planten en een plantbaas, een vaste vrijwilliger die je op weg helpt met de aanplant. Er worden enkel inheemse heggenplanten gebruikt, afkomstig van de kweker: denk aan veldesdoorn, meidoorn, haagbeuk. Er is ruimte voor acht deelnemers. De plantdag voor deze heggen is 15 december.

De Ulebelt heeft in 2022 voor het eerst een ‘babybomenactie’ georganiseerd. Er zijn toen 3.000 boompjes geoogst en uitgedeeld. Hoopheggen heeft sinds 2020 al 34 kilometer heggen aangeplant. Via deze Grote Vergroeningsactie willen de organisaties er samen voor zorgen dat Deventer en Olst-Wijhe er 6.000 boompjes en 4.000 stuks plantgoed voor heggen bijkrijgen. Dat is samen dus 10.000 boompjes en struiken. Voor zowel de boompjes als de heggen geldt: ‘op is op’. Er kunnen geen garanties geboden worden. Om meer kans te hebben op een boompje naar keuze, wordt aangeraden om mee te oogsten of vroeg te komen op een ophaaldag.

Deelname de moeite waard

Deelname is zeker de moeite waard, aldus de organisaties. Estella Franssen van de Ulebelt: “Als je mee-oogst, mag je na afloop je eigen geoogste boompjes meenemen. Hoe leuk is dat, om je eigen babyboom te zien opgroeien?” Jantine Schinkelshoek van Hoopheggen: “De wereld verbeteren met heggen is leuk, geeft betekenis aan je dag en het bevordert de biodiversiteit. En je treft altijd weer mooie mensen!” Ook kunnen er boompjes worden aangeleverd. “Gaat u zelf binnenkort terreinonderhoud doen en daarbij jonge boompjes verwijderen? Wij delen ze graag voor u uit. Het liefst alleen inheemse soorten, en met een beetje wortelkluit. Neemt u contact op, als u iets in de aanbieding heeft?”

De uitdeeldagen zijn op zaterdagen 11 november en 16 december op De Ulebelt, Maatmansweg 3 in Deventer. De uitdeeldag in Olst is op zaterdag 25 november op de parkeerplaats aan de Hooiberglaan in Olst. De oogstdagen vinden in de week voorafgaand aan een uitdeeldag plaats. De heggenplantdagen zijn op vrijdag 15 december en begin 2024.

Aanmelden

Aanmelden voor een oogstdag of uitdeeldag kan via www.ulebelt.nl/babybomenactie. Aanvragen van een heg kan via e-mail info@hoopheggen.nl o.v.v. ‘Grote Vergroeningsactie’. Voor de Grote Vergroeningsactie trekken de stichtingen De Ulebelt en Hoopheggen samen op. De actie wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Goed Veur Mekare, LifeTerra en de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe.