Stedendriehoek

Lichtroute door de binnenstad

Op verschillende plekken in de sfeervolle binnenstad van Deventer zijn er van donderdag 2 tot en met zondag 5 november elke avond projecties en installaties te zien van kunstenaars, filmmakers en animatoren uit het oosten van Nederland. Onder het thema ‘Private Space, Public Gaze’ richt Weerlicht zich dit jaar op binnenruimtes. Denk aan de fysieke binnenruimtes waarin we ons begeven, maar ook aan onze persoonlijke, innerlijke werelden. Via de kunstwerken van deze editie kijk je als bezoeker binnen bij anderen, maar ook bij jezelf.

Deelnemende kunstenaars en locaties

Vanuit Deventer doen de kunstenaars Aalt van de Glind, Jessica Kaasschieter en Ramon Eding aan de bijzondere lichtroute mee. Aalt van de Glind laat met projectoren zijn serie ‘Moe’ zien in de Drie Haringen. Dit gaat over zijn vriendin die chronisch vermoeid is. Hierdoor fotografeert hij haar vaak slapend. Ramon Eding bouwt ruimtes die bestaan uit geschilderde panelen die functioneren als een saferoom om je in terug te trekken. Hij laat bij MIMIK een interactieve installatie zien die hij speciaal voor deze editie heeft gemaakt. In de Bagijnenstraat projecteert schrijver, actrice en theatermaker Jessica Kaasschieter haar gedichten.

Alle deelnemende kunstenaars en locaties bestaan uit: Aalt van de Glind – Brink 55, Megan Baarda – Mensstraat 1, Cas Thorsen – Brink 21, Giulia Claessens – Walstraat 45, Marieke van der Burg – Keizerstraat 2, Marieke Peeters – Broederenstraat 3, Jessica Kaasschieter – Bagijnenstraat 2, Dawn of a New World – Stromarkt 18, Lucas Toornvliet -Papenstraat 2, Maarten Sipma – Nieuwe Markt 23, Ramon Eding – Achter de Muren Vispoort 8 -10, Jules van Hulst – Welle, Open Plek – Korte Assenstraat 6. De tijden zijn: donderdag, vrijdag en zondag van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 19.00 tot 24.00 uur. Informatiepunt: De Drie Haringen, Brink 55. Meer informatie over de werken vindt men via https://kunstenlab.nl/agenda/weerlicht2023/

Open plek

De dertiende locatie van Weerlicht is de open plek. Op deze locatie in de Korte Assenstraat zijn video’s te zien die gemaakt zijn door leerlingen van Het Stormink (derde jaar havo/atheneum) onder begeleiding van kunstenaar Teodora Ionescu. Ook zijn er korte video’s te zien die zijn ingezonden door inwoners van Deventer. Insturen voor deze open plek kan tot donderdag 26 oktober naar e-mail jasmine@kunstenlab.nl.

Extra activiteiten: opening en optredens

Op donderdagavond 2 november om 19.30 uur wordt Weerlicht feestelijk geopend met een wandeling waarbij een deel van de kunstenaars aanwezig is. De wandeling start bij het informatiepunt van Weerlicht in het pand De Drie Haringen (Brink 55). Op vrijdagavond 3 november vinden er om 20.00 uur en om 21.00 uur optredens plaats van Dawn of a New World bij de Bibliotheek Deventer (Stromarkt 18). Ook is gedurende de gehele periode in De Drie Haringen een ‘moving graphic’ te zien van Rik van Iersel die hij maakte in het kader van hanze | art. Daarnaast is Weerlicht dit jaar op de zaterdag extra lang te zien, tot middernacht.