Stedendriehoek

Lezing over verzetsman

De Historische Vereniging Deventer wil in het najaar weer fysieke bijeenkomsten organiseren. De eerstvolgende activiteit is echter nog alleen online te volgen. Vanaf zondag 27 juni kan men via een link op de website www.historischeverenigingdeventer.nl kijken en luisteren naar een lezing over Rien Ditzel, een Deventer verzetsman in het Zwarte Woud. De lezing wordt gegeven door Johan van der Veen, lid van de Werkgroep Vergeten Verzet Deventer.

In deze lezing schetst Van der Veen kort het linkse Deventer van de jaren twintig en dertig, toen de stad de geuzennaam ‘Moskou aan de IJssel’ kreeg. Vervolgens wordt het verzet in Deventer vanuit de kringen van revolutionair-socialisten en communisten besproken.

Rien Ditzel, lid van het communistisch verzet, wist in november 1942 aan arrestatie door de Duitse bezetter te ontkomen. Ongeveer een maand later vluchtte hij onder de naam van iemand anders naar Calmbach in het Zwarte Woud. Er zal worden ingegaan op zijn tewerkstelling daar, op zijn mededwangarbeiders, onder wie drie Deventenaren, en op zijn arrestatie door de Gestapo. Zijn voorarrest in de gevangenis van Stuttgart en zijn ontsnapping komen eveneens aan de orde, en ook zijn verblijf in het ziekenhuis te Esslingen aan de Neckar en in het sanatorium van het Franse leger te Badenweiler. Ditzel, die in april 1963 overleed, kreeg in november 2018 een straat in de wijk Steenbrugge naar zich genoemd.