Stedendriehoek

Lezing over industriekunst in de Gasfabriek

Donderdag 24 maart organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) een lezing over industriekunst. Heleen Janszen komt vertellen over de invloed van industrie op kunst. Ze vertelt over het verschil tussen industrie van gelijkvormige serieproductie en kunst die unieke objecten naar voren brengt. Daarbij zal niet alleen het algemeen historisch kader daarvan geschetst worden, maar ook met beeld en geluid ingezoomd op de invloed van industrie op kunst.

Nieuwe stromingen als impressionisme, kubisme en constructivisme leverden in de 20e eeuw voornamelijk abstracte kunst op. De industrie zelf bracht ook concrete kunst op, gebaseerd op nieuwe producten. De Deventer industrie liet zich daarbij niet onbetuigd. Bezoekers worden uitgedaagd een eigen visie op industriekunst te geven. Want dekt de term de lading eigenlijk wel?
De in Rotterdam geboren Heleen Janszen (1959) is vrijwilliger bij Stichting Industrieel Erfgoed Deventer. Ze was onder meer actief als secretaris van de stuurgroep ‘Deventer Industrie in verleden, heden en toekomst’. Ook deed zij samen met Sam de Visser historisch onderzoek naar textielfabriek Ankersmit. Op dit moment is Janszen bij de SIED actief als vrijwilliger bij de werkgroep communicatie.

Locatie en tijdstip
Je bent donderdag 24 maart van harte welkom in De Gasfabriek aan de Zutphenseweg 6b inDeventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Bij de inloop is er koffie en na afloop is er gelegenheid om na te praten. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn maximaal 120 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden één per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

Beeld: Deventer Verhaal