Stedendriehoek

‘Leven met een kleine ecologische voetafdruk’

De samenwerkingsovereenkomst werd bekrachtigd door Karlijn Sandorp en Willem van Weeren (Tiny cohousing groep) en Carin Hemeltjen (Rentree).

Woningcorporatie Rentree en de leden van de Tiny cohousing groep hebben hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee spreken zij af samen te zorgen voor de ontwikkeling en bouw van acht sociale huur Tiny Houses en een gemeenschappelijke ruimte in de Tuinen van Zandweerd.

Het begon met een droom van twee mensen: Tiny Houses in de sociale huur met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. En dat op één van de mooiste locaties in Deventer. Met die droom werd de Deventer woningcorporatie Rentree benaderd, die graag meedacht. Inmiddels is er een groep toekomstige bewoners die samen de Tiny cohousing groep vormt en heeft het dromen plaatsgemaakt voor een constructieve samenwerking. De Tiny Houses worden gebouwd in de buurt Tuinen van Zandweerd, waar ze straks naadloos opgaan in het groen.

Thuis in Deventer

De samenwerking is niet alledaags, beaamt Carin Hemeltjen (manager vastgoed Rentree): “Deventer is ons thuis en thuis zijn in Deventer gunnen we anderen ook. Daarom helpen we mensen die qua inkomen niet terecht kunnen op de vrije markt, graag aan een passend huis. En meestal is dat een eengezinswoning of een appartement. Maar waarom zou dat geen Tiny House kunnen zijn? Hiermee wordt ons woningbezit weer een klein beetje diverser. Bovendien passen de Tiny Houses mooi in de natuurlijke omgeving en dragen ze bij aan onze duurzaamheidsambitie.”

Bijzondere samenwerking

Maar niet de Tiny Houses alleen zijn bijzonder, de samenwerking is dat ook. “Het komt niet vaak voor dat we écht samen met een groep bewoners aan de ontwerptafel zitten. Natuurlijk zijn er kaders waar de huisjes aan moeten voldoen. Maar er is vooral heel veel vrijheid om samen te ontdekken wat het beste bij de groep en bij de omgeving past. Een bijzondere samenwerking waarin we als volwaardige partners met elkaar optrekken.”

Duurzaamheid en naar elkaar omkijken

Net als de andere nieuwbouw in de Tuinen van Zandweerd, worden de Tiny Houses aangesloten op het nieuwe warmtenet en zijn ze zeer energiezuinig en gasloos. Ook worden bij de bouw van de Tiny Houses duurzame bouwmaterialen gebruikt. Voor Karlijn Sandorp en Willem van Weeren, leden van de Tiny cohousing groep die straks als koppel één van de Tiny Houses betrekken, is dat een belangrijke reden om hier straks te willen wonen. “Het is een geweldige plek nabij de IJssel om een groene leefomgeving te creëren! Ons doel is milieubewust wonen en leven met een kleine ecologische voetafdruk.”

Minstens zo belangrijk is het samen optrekken en naar elkaar omkijken. “We vormen nu al een hechte groep en het leuke is dat we zo divers zijn qua samenstelling. Naast de Tiny Houses komt er één gezamenlijk gebouw, ook Tiny uiteraard. Daar kunnen we elkaar ontmoeten, maar ook voorzieningen delen. En niet alleen voor mensen van onze groep, we ontmoeten er ook graag anderen uit de wijk.”