Stedendriehoek

Lebuinuscantorij bejubelt de aarde in paasdienst

DEVENTER – De Lebuinuscantorij neemt bezoekers van de Lebuinuskerk op paaszondag 9 april vanaf 10.00 uur mee naar muziek uit het Venetië van de 16de en 17de eeuw. Het koor voert in de paasdienst het Jubilato Deo van Giovanni Gabrieli uit, evenals Die Himmel erzählen die Ehre Gottes van Heinrich Schütz. De cantorij wordt hierbij begeleid door een ensemble van blazers dat historische instrumenten bespeelt. Baroktrombones en kornetten mengen met hun klankkleur uitstekend met de menselijke stem.

Nooit eerder was deze combinatie van koorstemmen en oude instrumenten in Deventer te horen. De Lebuinuscantorij probeert onder leiding van Kirstin Gramlich dicht bij versies te komen zoals die misschien ooit in Venetië en bij Schütz hebben geklonken.

Venetië geldt als een van de mooiste Westerse steden en destijds als cultureel centrum van het westen. In deze omgeving van overweldigende schoonheid was Giovanni Gabrieli als organist en componist verbonden aan de San Marco-basiliek. Schütz was twee jaar leerling van Gabrieli. Hij ondernam gedurende de 30-jarige oorlog een reis naar Venetië om als componist moed te houden en inspiratie op te doen aan de grootschalige, meerkorige muziek die daar in overvloed voorhanden was.

Het achtstemmige Jubilate Deo omnis terra van Gabrieli vormt een waardige afsluiting van de weken waarbij in de kerk duurzaamheid centraal stond. We mogen voor de aarde jubelen, ook al zijn er veel zorgen. Psalm 19, Die Himmel erzählen die Ehre Gottes in de zetting van Schütz, vertelt in verwondering hoe de hemelen God loven; hoe een dag het aan de volgende dag en een nacht het aan de volgende nacht vertelt. In een tijd van vele crises waarmee de mensheid worstelt, is dit een ode aan de schepping, die zoveel schoonheid heeft voortgebracht.

Deze uitvoering is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Rudolph H. Schmidtfonds en van de Vrienden van de Lebuinus. (Foto: Pieter Leeflang)