Stedendriehoek

Lebuinuscafé trapt af met Theoloog des Vaderlands

DEVENTER – Op maandag 18 september gaat het nieuwe seizoen van het Lebuinuscafé van start. In samenwerking met de Vredesweek Deventer werd hiervoor een bijzondere gast vastgelegd.

Katja Tolstoj (zie foto) zal die avond in de Lebuinuskerk worden geïnterviewd door NRC-journalist Karel Smouter. Tolstoj – in de verte familie van de beroemde schrijver – is hoogleraar Theologie en Religie in post-traumatische samenlevingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Als Russische woont ze al decennialang in Kampen, een paar Hanzesteden verderop aan de IJssel, waar ze sinds het begin van de oorlog in de binnenstad met haar familie voor zo’n twintig gevluchte Oekraïners zorgt. Ze is op dit moment Theoloog des Vaderlands, een erefunctie voor theologen die een rol spelen in het publieke debat. In haar werk zoekt ze naar wat er voor nodig is om na conflict en oorlogstrauma’s opnieuw te leren samenleven. Hoe voorkom je dat de conflicten van nu de bron voor gewelddadige botsingen in de toekomst zijn? En kan religie behalve een splijtzwam daarbij ook deel van de oplossing zijn?

Herstel

Het Lebuinuscafé is al jaren dé plek voor het goede gesprek over zingeving en samenleving in het hart van Deventer. In de Lebuinuskerk zelf en horeca daaromheen staat telkens een avond lang in het teken van één gast, die aan de tand wordt gevoeld over zijn of haar leven, werk en standpunten. Na het gesprek is er gelegenheid het gesprek met elkaar voort te zetten. In een tijd vol maatschappelijke crises besteedt het Lebuinuscafé dit jaar aandacht aan het thema ‘herstel’. Later in het seizoen komt bijvoorbeeld herstelrecht aan bod. Zijn celstraffen wel de juiste oplossing voor het probleem criminaliteit?

De avond van 20 november staat in het teken van herstel in relaties. De Deventer therapeut Pieter van den Breevoort is die avond te gast. Behalve als coach en therapeut timmerde hij ook aan de weg als cabaretier. Hoe zorg je ervoor dat er na een relatiecrisis weer wat te lachen valt?

De eerste twee edities van het Lebuinuscafé vinden plaats op 18 september en 20 november. De gasten voor de overige data (22 januari, 18 maart, 13 mei) worden in het najaar aangekondigd. Het Lebuinuscafé duurt van 19.30 tot 21.00 uur, met een nazit tot zolang als het gesprek duurt. Om toegankelijk voor alle Deventenaren te zijn is de entree gratis, maar wordt er wel om een vrije gift gevraagd.