Stedendriehoek

Landelijke erkenning voor Museum EICAS

DEVENTER – Eindelijk was daar het verlossende bericht: Museum EICAS is officieel een geregistreerd museum. Een belangrijk moment voor het museum. Anja Stafleu, verantwoordelijk voor de aanvraag: “De registratie bevestigt dat we voldoen aan alle normen en uitgangspunten die de vereniging stelt op het gebied van bedrijfsvoering, collectiebeheer en publiek. Als je weet dat we allemaal vrijwilligers zijn, zegt dat iets over de hoge mate van professionaliteit. Het Museumregister benadrukte in de brief hun waardering voor onze grote inzet bij het traject. Een enorme opsteker, dus!”

Museumjaarkaart vanaf nu geldig

Bauke Zeilstra, sinds begin 2024 artistiek directeur van Museum EICAS, vult aan: “De registratie betekent nu dat we lid kunnen worden van de Museumvereniging, waardoor bezoekers met een Museumkaart gratis of bijna gratis naar binnen kunnen. Dat zal de toch al stijgende bezoekersaantallen verder aanwakkeren. Daarnaast kunnen we vanaf nu ook gemakkelijker een beroep doen op landelijke en provinciale fondsen en subsidie. Dat is van groot belang om kunstenaars op basis van de ‘fair practice code’ tegemoet te kunnen komen.”

Nieuw bestuur

Zeilstra vormt – samen met Nol Manders en Greetje Timmers – de nieuwe directie, die per 1 januari de functie van Koos Hoogland, initiatiefnemer en tot en met 2023 directeur van het nog jonge museum, heeft overgenomen. Het museum is daarmee een nieuwe fase ingegaan. Zeilstra, eerder Hoofd Kunstcollecties bij de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, heeft zo zijn eigen visie op het museum dat kunst vanaf de jaren zestig toegankelijk maakt voor het grote publiek. ‘Van Nul tot nu…’ luidt de payoff: waarbij ‘Nul’ staat voor de eigenzinnige kunststroming die na de Tweede Wereldoorlog opkwam in Nederland. In dezelfde periode deed de ZERO-beweging zijn intrede in Europa.

Eigenzinnig

Museum EICAS is minstens zo eigenzinnig. Begonnen met slechts een ideaal, een tijdelijk pand en een handvol vrijwilligers verlegt het museum grenzen binnen de museumwereld. Zo wordt er – naast Nul- en verwante kunst – in het souterrain AI- en audiovisuele kunst getoond. En zo is er drie keer per jaar een nieuwe, veelzijdige tentoonstelling met voor ieder wat wils. “Met een gedurfde naamgeving die ons telkens voorhoudt waar we vandaan komen en wat onze missie is”, vertelt Zeilstra. “Het begon afgelopen februari met de huidige tentoonstelling 01, in juni opent 02. And so on. Zeker nu we ook Museumkaarthouders mogen verwelkomen, kan die reeks wel eens heel lang gaan worden.”

Genomineerd

Wellicht kan binnenkort nog een nieuw succes geboekt worden. Museum EICAS is namelijk een van de zes genomineerden voor de Nationale Vrijwilligersprijs. Die prijs wordt jaarlijks toegekend door de vereniging NOV, waar onder andere het ministerie van VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten lid van zijn. De NOV erkent dat vrijwilligers van elementair belang zijn voor het reilen en zeilen van de Nederlandse samenleving en wil meer mensen inspireren om zich vrijwillig in te zetten voor de maatschappij.