Stedendriehoek

Laatste uitzege bij FC Twente al poosje geleden

DEVENTER – Een quizvraag: wie weet in welk jaar Go Ahead Eagles er voor het laatst in slaagde een uitwedstrijd bij FC Twente winnend af te sluiten? Nou? Kan iemand het zich nog herinneren? Het is al weer een poosje geleden hoor… Het antwoord luidt: 1978. Om de hoop op Eredivisievoetbal in Deventer voor komend seizoen levend te houden, zou het uiterst gelegen komen wanneer Go Ahead Eagles er zondag voor het eerst in bijna 39 jaar in slaagt de Tukkers op eigen bodem de punten te ontfutselen.

Voor de volledigheid: het gebeurde op 21 oktober 1978 dat Go Ahead Eagles voor de tot dusver laatste keer zegevierde in Enschede. Op deze historische zaterdagavond was Jan Groeneweg in het Diekmanstadion de grote man aan Deventer kant. Bij hun 2-1 overwinning scoorde de aanvaller beide doelpunten voor de bezoekers. International Piet Wildschut redde twee minuten voor het einde van de wedstrijd de spreekwoordelijke eer voor FC Twente.

Go Ahead Eagles trad destijds aan met Nico van Zoghel als keeper, de verdedigers Martin Koopman, Dick Schneider, John Oude Wesselink en Teun Kist, Wim Woudsma, Hans Salfischberger en Sjaak van der Pas op het middenveld en het trio Jo Körver, Jan Groeneweg en de Deen Tommie Kristiansen voorin. Van Zoghel moest al na een half uur geblesseerd het veld ruimen. Arjan Kluitenberg verving de doelman. Toenmalig trainer Joop Brand gunde matchwinner Groeneweg kort voor tijd een publiekswissel. In zijn plek kwam de Engelsman Paul Kerlin.

Nu bieden in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie voor de toekomst, de statistieken vallen wel erg ruim uit in Twents voordeel. Sinds Sportclub Enschede en Enschedese Boys in 1965 samengevoegd werden tot FC Twente, viel er voor Go Ahead (Eagles) in de Overijsselse derby weinig eer te behalen. Van de 27 onderlinge ontmoetingen in het Diekmanstadion en (twee keer) de Grolsch Veste won FC Twente er liefst 21. Vier keer sleepten de bezoekers een gelijkspel uit het vuur. Pas twee keer ging er een overwinning mee terug naar Deventer.

Behalve de al gememoreerde overwinning uit 1978 klopte Go Ahead (toen nog zonder de toevoeging Eagles) de Enschedeërs enkel in het seizoen 1966-1967 op eigen veld: 1-3.

Het wordt dus langzamerhand wel weer eens tijd voor een overwinning…