Stedendriehoek

Laagdrempelige schaatsmarathonsvoor toerrijders en recreanten

DEVENTER – De Deventer IJsclub verzorgt samen met Sport- en Belevingscentrum De Scheg twee marathons waaraan iedere schaatsliefhebber kan deelnemen. Ze worden gehouden op de zondagavonden 12 november en 10 december, beide dagen om 19.00 uur.

Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 25 en 40 ronden. De deelnemers starten per afstand, waarbij mannen en vrouwen van alle leeftijden dus gezamenlijk rijden. Iedere deelnemer krijgt een transponder, waarmee hij of zij achteraf zijn eigen prestaties kan vergelijken met die van andere deelnemers.

“Het voornaamste doel van de wedstrijden is dat we schaatsers de mogelijkheid willen geven hun prestaties eens te vergelijken met die van anderen. Lukt het je om het peloton bij te houden, al is het maar een aantal ronden? Kun je alle ronden achter elkaar schaatsen zonder tussendoor uit te rusten? Misschien willen ouders en kinderen wel samen meedoen en de strijd met elkaar aangaan in een familieklassement. Het kan en mag allemaal, want door de transponders kun je achteraf vergelijken wie het snelste rondje reed, wie het langst het peloton bijhield en uiteraard wie de gekozen afstand het snelst aflegde”, aldus Mirjam Hulsebos.

“Voor de veiligheid zijn een goedgekeurde schaatshelm, muts en handschoenen verplicht. Daarbij sluit deze wedstrijd aan bij de landelijke KNSB-regels. Je mag dus niet met een wielrenhelm of smartcap rijden. Omdat nog niet veel schaatsers een schaatshelm hebben, geeft Meestersport 10 procent korting op alle schaatshelmen, waarmee de voordeligste uitvoering nu slechts 45 euro kost.”

Verder is het niet toegestaan om andere deelnemers te hinderen, legt Hulsebos uit. “Langzamere rijders die worden ingehaald, moeten wat naar buiten gaan, zodat de snellere rijders binnendoor kunnen komen. Houd daarbij voldoende afstand, want het is jammer als mensen ten val komen doordat een ander niet voldoende ruimte laat om te passeren.” Deelname aan de marathons kost 5 euro, inclusief toegang tot de kunstijsbaan en een leentransponder voor de rijders die zelf geen transponder hebben. Toeschouwers zijn natuurlijk welkom en zij kunnen kosteloos naar binnen.

De inschrijving staat open voor alle recreatieve schaatsers en licentiehouders die al dan niet in clubverband schaatsen of trainen. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de Deventer IJsclub. Inschrijven is mogelijk tot drie dagen voor de wedstrijd op de website www.deventerijsclub.nl. Hulsebos: “Zorg ervoor dat je op de wedstrijddag op tijd op de ijsbaan bent, want het startschot voor de eerste afstand – 25 ronden – klinkt stipt om zeven uur.”