Stedendriehoek

Kunstenaars verblijven in woonzorgcentra

DEVENTER – Vanuit het project Kunst in Beweging gaan documentaire-fotograaf Michael Rhebergen en edelsmid Jeannette Knigge beiden een week lang verblijven en in residentie bij verschillende woonzorgcentra in Deventer. In 2022 ging rapper en producer Babs de kunstenaars al voor met een residentie in PW Jansen van zorggroep Solis.

Van 30 maart tot en met 6 april resideert Michael Rhebergen in woonzorgcentrum Ludgerus en van 10 tot en met 14 april resideert Jeannette Knigge in woonzorgcentrum Huize Salland Carinova. De kunstenaars gaan tijdens de residenties aan het werk met nieuw materiaal in een nieuwe ongewone omgeving met nieuwe, ongewone sociale interacties. In co-creatie met de bewoners van de woonzorgcentra werken zij aan een beeldende uiting, nieuwe muziek of een voorstelling. Hiervoor verblijven de kunstenaars in een kamer bij het woonzorgcentrum.

Door actief in gesprek te gaan met de bewoners van de woonzorgcentra ontdekken Michael en Jeanette nieuwe invalshoeken, verschillende perspectieven op het leven en de wereld. De geschiedenis en de verhalen van de bewoners dienen ter inspiratie voor nieuw materiaal. De kunstenaar put uit deze kennis en kunde van bewoners op artistiek vlak een beeldend werk of bijvoorbeeld een live-registratie van een uitvoering.

Ter afsluiting van de residenties zullen er interviews plaatsvinden in de woonzorgcentra, toegankelijk voor en samen met de bewoners. Deze worden live opgenomen en zullen naderhand in een podcast te beluisteren zijn via de Spotify-pagina van productiehuis BRUT (www.metbrut.nl).