Stedendriehoek

Kroondoppen voor Ronald McDonald

DEVENTER – Het lijkt een onmogelijke opgave: veel geld verdienen’ met dopjes. “Wat je er bij de oud-ijzerboer voor krijgt

vertelt de 27-jarige Celina Post. “Ik geloof dat de dagprijs tussen de 10 en 12 cent per kilo schommelt. Hoeveel dopjes dan één kilo is? Geen idee eigenlijk. Ik moet er denk ik maar eens een paar op een keukenweegschaaltje leggen om daar nog achter te komen.”

Deventerse Celina verzamelt kroondoppen voor het Ronald McDonald Huis in Utrecht. Na enkele weken heeft zij al een flink aantal vuilniszakken en kratten vol in haar kelder. “Ik denk zo’n 65 kilo. Een mooi begin. Ik wil binnen een jaar in ieder geval 2000 kilo verzamelen, zodat ik via mijn actiepagina uiteindelijk minstens een bedrag van 200 euro kan aanbieden aan het Ronald McDonald Kinderfonds.”

Om dit aantal te bereiken, heeft Celina hulp gevraagd aan familie, vrienden en collega’s. “En steeds meer horecabedrijven in Deventer steunen mijn actie. Ook sportclubs en De Scheg bewaren dopjes. Daar mag ik ze dan één keer per week ophalen. De Kuip in Colmschate en t Hovenhuus op de Worp hebben bovendien spontaan aangeboden om verzamelpunt te zijn.”

De aanleiding voor de kroondoppenactie heeft te maken met neefje Milan. “Hij wordt zes jaar. Zijn ouders mijn zus en zwager hebben in 2011 zelf een aantal weken gebruikgemaakt van het Ronald McDonald Huis omdat Milan veel te vroeg werd geboren. Zij waren echt heel blij dat ze daar in het begin een plekje voor zichzelf hadden en dicht bij Milan in de buurt konden zijn.”

Het Ronald McDonald Huis heeft net als een normaal huishouden vaste lasten: stroom water onderhoud beheer en verzekeringen. Hiervoor krijgen zij geen subsidie. Om een gastvrij thuis te kunnen bieden aan ouders met een ziek kind zijn acties als die van Celina Post uit Deventer hard nodig. Kijk voor meer informatie over de doppenactie op www.facebook.com/kroondoppen