Stedendriehoek

Krasse Fratsen

DEVENTER – Krasse Fratsen zoekt senioren (60+) uit de wijken Zandweerd en Borgele-Platvoet die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, die eens wat anders willen uitproberen en die graag nieuwe mensen zouden ontmoeten met gelijke interesses. “In een Krasse Frats-project werk je samen met professionele kunstenaars aan/naar een mooi doel en professioneel eindresultaat dat gezien mag worden. Maar belangrijker is de weg er naar toe. Samen kunstzinnig bezig zijn geeft je de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon, brengt je nieuwe ontmoetingen en geeft zin in en aan de dag”, aldus Josien ten Dijk.

Deelnemers aan het Krasse Fratsenkoor in de wijk Borgele-Platvoet kunnen dit al beamen. Zij repeteren iedere maandag vol enthousiasme met Karel Tadema en Sjoke Wassenaar liedjes uit de fifties, sixties en seventies, van 10.00 tot 11.30 uur in activiteitencentrum De Schalm aan de Dreef 1. “Ook meezingen en meeswingen? Kom gewoon langs bij de repetitie.”
En ook de deelnemers aan het Frats-lied zijn trots: jonge singer-songwriters maken op het levensverhaal van wijkbewoners een heel persoonlijk levenslied. Op 18 februari zijn de eerste liedjes te horen in een lunchconcert in de Deventer Schouwburg. Beeldend kunstenaar Marianne de Bakker en Marja Vijn werken samen met De Schalm aan een echt Buurtmuseum, waarin buurtbewoners hun bijzondere verzamelingen kunnen etaleren, natuurlijk met het bijbehorende verhaal. “Meedoen? Mail of bel naar Marianne: info@artomondo.nl of 06-24645934.

 

In de wijk Zandweerd starten dinsdag 12 december twee nieuwe Krasse Frats-projecten: Schat-schrijverij en Maak ‘t Maar. Het is een echte kunst om iemands gedachten en woorden pakkend en beeldend te verwoorden. Lukt het, dan is het een kostbare schat voor schrijver én verteller. Josien: “Met Sjoke Wassenaar en Gabriëlle Groothuis leer je bij Schat-schrijverij via allerlei leuke schrijfoefeningen om creatief en beeldend te schrijven en de goede vragen te stellen én de vragen goed te stellen. Je gaat samen op stap, de wijk in om verhaal te halen bij mensen of om plekken in de wijk een verhaal te geven. Dit project start op dinsdag 12 december om 10.00 uur in een lokaal van de Cees Wilkeshuisschool. Mail voor deelname naar gab.groothuis@xs4all.nl of bel 06-22969509.”

 

Atelier Maak ’t Maar is een project waarin oud (60+) en jong (10 tot 20 jaar) samenwerken aan een groot kunstwerk. “Eerst via oefeningen door kleine opdrachten in verschillende technieken: met fotografie, door te tekenen en schilderen en met druktechnieken breng je de wijk, je eigen omgeving en andere onderwerpen opnieuw in beeld. Door te kijken naar elkaars werk kom je steeds op nieuw ideeën en nieuwe verbindingen en werken we samen naar een of meer grote kunstwerken, die in september 2018 onthuld gaan worden.”

 

Beeldend kunstenaar Josien ten Dijk – bekend van de houten bladeren langs de IJssel bij de IJsselbiënnale – neemt de deelnemers mee in een kunstzinnige wereld waar van alles te doen is: bijvoorbeeld constructiewerk, versieren of beschilderen van kleine objecten, stof bedrukken, afvalmateriaal verwerken. “Ook meedenken wordt zeer op prijs gesteld. En wij zoeken ook mensen die PR-werk (tekst, beeld, video) voor hun rekening willen nemen samen met Marja Vijn, bekend van Deventer Radio/TV.”

Atelier Maak ’t Maar  is open op dinsdag van 14.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Het begint dinsdag 12 december om 14.00 uur in de Cees Wilkeshuisschool, Johannes van Vlotenlaan 70. Mail of bel voor meer informatie met Josien ten Dijk, telefoon 06-22658618 of josientendijk@gmail.com.

 

Krasse Fratsen wordt georganiseerd door stichting Fit-ART in samenwerking met Deventer kunstenaars, de Sociale Teams van Borgele-Platvoet en Zandweerd, Wij Deventer en de Gemeente Deventer. Zie ook: www.fitart.nl, www.facebook.com/krassefratsen en www.facebook.com/fitartnl