Stedendriehoek

Kracht en kwetsbaarheid van natuur ervaren

DEVENTER – Over drie maanden gooien ze de trossen los in Tromsø, een van de noordelijkste steden van Noorwegen, op 70 graden Noorderbreedte. Dan beginnen Deventenaren Marijn en Annet Achterkamp aan de eerste van vier zeilexpedities boven de poolcirkel.

Het doel van de expeditie is om deelnemers niet alleen de schoonheid van het hoge noorden te laten ervaren, maar vooral ook de kracht en kwetsbaarheid van de natuur. Per expeditie nemen de ondernemers maximaal zes personen mee op hun zeiljacht. “Natuurlijk zouden we deze unieke gebieden het liefst aan zoveel mogelijk mensen willen laten zien. Maar de natuur in het poolgebied staat enorm onder druk. Daar willen we niet met honderden tegelijk naartoe trekken, zoals cruise-organisaties veelal doen”, vertelt Marijn Achterkamp, expeditieleider en kapitein.

Met hun bedrijf SeaWind Adventures willen ze mensen er juist van bewust maken dat de aarde het waard is om goed voor te zorgen. “Je kunt natuurlijk thuis op de bank documentaires bekijken en artikelen lezen over de klimaatopwarming. Maar pas wanneer je zelf aan de voet van een gletsjer staat en ziet hoe snel deze de afgelopen decennia is afgekalfd, komt het bij je binnen”, is de ervaring van Annet Achterkamp, stuurvrouw van de expeditie. “Tijdens mijn zeilreizen van Spitsbergen naar Antarctica kwam ik op verlaten stranden en zelfs midden op de oceaan plastic zakken en flessen tegen. Dat zet je echt wel aan het denken over hoe wij met de wereld omgaan.” 

Juist een zeilschip is een treffende metafoor voor onze aarde. Immers: je moet het doen met wat je aan boord hebt. Onderweg in Arctische of Antarctische wateren kun je niet even langs de supermarkt om je voorraadkast aan te vullen. “Als je het laatste beetje gas verbruikt hebt, houdt het gewoon op. Ook je hoeveelheid water is eindig, dus denk je wel drie keer na over lange douchesessies”, aldus de twee zeezeilers.

Natuurlijk zorgen de Deventenaren ervoor dat er voldoende voorraden ingeslagen worden voordat de expeditie van start gaat. Het zal deelnemers aan niets ontbreken op het comfortabel ingerichte zeiljacht. Elke avond staat er een gezonde, vegetarische maaltijd op tafel. Dankzij waterbesparende kranen kan er dagelijks gedoucht worden. En het ontbreken van een internetverbinding is juist een zegen als je wilt genieten van de middernachtzon.

Tijdens de vierde en laatste zeilexpeditie, begin september, ligt de nadruk niet alleen op het ervaren en bewust worden van de kracht en kwetsbaarheid van de natuur, maar ook van je eigen lichaam en gezondheid. Deventenaar en Innerpowercoach Don Richardson verzorgt dan een speciaal op de expeditie toegespitste koudetraining volgens de Wim Hof Methode, inclusief ijsbad in een gletsjermeer. 

De zeilexpedities zijn te volgen op www.seawindadventures.com . Voor wie mee wil op expeditie boven de poolcirkel: er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar.