Stedendriehoek

Kort parkeren blijft even duur

DEVENTER – De tarieven voor kort parkeren op straat en in garages blijven volgend jaar gelijk. Er geldt vanaf dan betaald parkeren op zondag tussen 12.00 en 17.30 uur. Abonnementen, jaarkaarten en vergunningen worden 2,9% duurder.

Normaal gesproken wordt jaarlijks de prijs voor kort parkeren verhoogd. Het college wil eerst het effect zien van wijzigingen, zoals parkeren op de Worp, de heropening van de Stadspoortgarage en het autovrij maken van het Grote Kerkhof. Het tekort op de parkeerinkomsten dat zo ontstaat, wordt deels gedekt uit de opbrengsten van betaald parkeren op zondag.

Elke zondag gelijk
Sinds kort mogen op alle zondagen de winkels open. Door het parkeertarief op elke zondag gelijk te trekken is het voor bezoekers duidelijk wanneer er betaald parkeren geldt. Nu geldt alleen nog betaald parkeren op straat op de zestien aangewezen koopzondagen. In de garages moet al op zondag betaald worden.

Aantrekkelijk
In de nieuwe opzet blijven de tarieven in de garages lager dan de tarieven op straat. Dit sluit aan bij de wens om het parkeren in een garage aantrekkelijker te maken dan parkeren op straat in de historische binnenstad. In 2019 worden de financiële consequenties in kaart gebracht, zodat met de programmabegroting 2020 keuzes gemaakt kunnen worden.

Parkeren op de Worp
Parkeren in de karakteristieke laan (de Avenue) op de Worp kost vanaf 1 januari 2019 1 euro per dag of een deel daarvan. Dit tarief is bedoeld om mensen te stimuleren om gebruik te maken van de gratis parkeerplaatsen op de Melksterweide. Zo blijft het aanzicht van de karakteristieke bomenlaan behouden.